Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Geen land voor oude mannen

Cormac McCarthy (auteur), Ronald Vlek (traducteur)
Een Texaanse jager vindt een aantal lijken, een partij heroi͏̈ne en een tas geld en beseft dat hij opgejaagd wild zal zijn als hij de tas meeneemt.
Titre
Geen land voor oude mannen
Auteur
Cormac McCarthy
Traducteur
Ronald Vlek
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
No country for old men
Éditeur
Amsterdam: Muntinga Pockets, 2010 | Autres éditions
282 p.
ISBN
9789041708489 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

McCarthy county is het met bloed doordrenkte grensgebied tussen de Verenigde Staten en Mexico. Daar speelt ook zijn recentste boek Geen land voor oude mannen zich af. Meteen een verwijzing naar de lage levensverwachting van McCarthy's personages. Hoewel, het is de intussen gepensioneerde sheriff Bell die terugblikt op de bloederige gebeurtenissen die zich in 1980 tijdens zijn ambtstermijn afspeelden. Maar die was wijs genoeg om de confrontatie niet op te zoeken en zijn ziel op het spel te zetten, hoewel hij een paar keer stevig onder vuur lag. Tussen zijn in cursief gezette bespiegelingen zitten de actiescènes gevat, waarbij de doden bij bosjes vallen . Llewelyn Moss, een Vietnamveteraan, stuit tijdens het jagen op een aantal lijken en een tas met meer dan twee miljoen dollar in gebruikte biljetten; waarschijnlijk drugsgeld. Maar de jager geeft zich bloot en wordt het opgejaagde wild als de 'rechtmatige' eigenaars achter hem aan zitten. Sheriff Bell tracht hem in bescherming te…Lire la suite
Het beperkte oeuvre van de Amerikaanse schrijver (1933) is al vergeleken met Hemingway en Faulkner. In deze roman vindt een jonge man in de Texaanse woestijn een paar uitgebrande auto’s, een aantal doodgeschoten mannen, een zak heroïne plus een tas met twee-en-een-half-miljoen dollar. Hij gaat met het geld op de vlucht, maar twee verschillende achtervolgers (van de twee partijen van de drugstransactie) zitten hem op de hielen. Daarnaast probeert de melancholieke sheriff Ed Tom Bell de vluchter te beschermen door hem voor zijn achtervolgers op te sporen, en van hem is ook het commentaar dat de handeling in een breder perspectief zet: de enorme explosie van geweld in dit plot is enkel het gevolg van de neerwaartse spiraal waarin de Amerikaanse samenleving zich bevindt en die onvermijdelijk tot een apocalyps zal leiden. Plot en overdenkingen komen perfect samen in McCarthy’s sobere, onderkoelde schrijfstijl, waardoor alles ondergedompeld is in een onafwendbaar gevoel van fatalisme. Een e…Lire la suite

À propos de Cormac McCarthy

Cormac McCarthy, né Charles McCarthy le 20 juillet 1933 à Providence dans le Rhode Island, est un auteur américain. Il a écrit dix romans, dont une trilogie. Il travaille occasionnellement comme scénariste pour le cinéma et la télévision.

McCarthy connaît un large succès avec De si jolis chevaux (1992), pour lequel il reçoit le National Book Award et le National Book Critics Circle Award. En 2007, son roman post-apocalyptique La Route ((en) The Road, 2006) est récompensé par le prix Pulitzer de la fiction et le prix Prix James Tait Black pour la fiction. De nombreux ouvrages de McCarthy ont été adaptées au cinéma.

Biographie

Jeunesse et format…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions