Livre
Néerlandais

Suttree : roman

Autre titre Angel

Cormac McCarthy (auteur), Harrie Lemmens (traducteur)
Een jonge, oorspronkelijk welgestelde man leeft een poos in de randgebieden van Knoxville aan de rivier de Tennessee, temidden van mensen met eigen codes en levens zonder duidelijk begin of einde.
Titre
Suttree : roman
Autre titre
Angel
Auteur
Cormac McCarthy
Traducteur
Harrie Lemmens
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Suttree
Éditeur
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2014 | Autres éditions
477 p.
ISBN
9789029589833 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 200 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Ranzigheid op haar mooist

Er zou geen generatie zonder Cormac McCarthy mogen gaan, en dat vinden ze gelukkig ook bij De Arbeiderspers. Met Suttree geven ze het startschot van een verdere reeks heruitgaven van 's mans stevigst aan de ribben klevende werken.

De klassieker uit 1979 volgt een aantal jaren uit het leven van Cornelius Suttree, die zijn dagen begin jaren vijftig al vissend, minnend, rondzwervend en drinkend doorbrengt op en rond de rivier de Tennessee. Waar hij vandaan komt, lijkt nauwelijks van belang - er zijn nachtmerries over een gestorven tweelingbroer, er is een achtergelaten vrouw, een dode zoon - waar hij naartoe gaat nog minder.

Zijn leven spiegelt het openbare riool dat als zijn broodwinning fungeert: aan de oppervlakte lijkt alles gelijk te blijven, maar in de onderstroom volgt de ene ranzigheid de andere op.

De bodemloosheid van de menselijke miserie fungeert dan ook als rode draad - mensen sterven, vechten en verliezen zichzelf - maar het vaak groteske karakter van de gebeurtenissen, en van de mensen die Suttree in Knoxville kruist, zorgt voor de nodige lichtheid. De meesten van zijn vrienden worden nooit meer dan de schimmen die ze ook echt zijn, maar Gene Harrogate, die bij Suttree in het werkhu…Lire la suite

Magnum opus van Cormac McCarthy (1933) die bekend werd door zijn verfilmde boeken ‘Al de mooie paarden’, ‘De weg’ en ‘Geen land voor oude mannen’. Eerder verschenen onder de titel ‘Angel’ (1996). Het verhaal gaat over Suttree, een jonge man die met zijn rijke familie heeft gebroken en aan de zelfkant van de Amerikaanse samenleving zijn identiteit wil hervinden. Hij woont in een woonboot aan de oever van de rivier de Tennessee en probeert met vissen in zijn onderhoud te voorzien. Opgejaagd door armoede, geweld en waanzin voelt hij zich verbonden met soortgenoten die hun heil zoeken in drank en criminaliteit, bij de hoeren en bij elkaar. In de loop van het verhaal blijkt dat Suttree een zoontje heeft verloren, een traumatische gebeurtenis. De roman is een beeldrijke, intense beschrijving van het voortschrijden van de tijd, de vergankelijkheid van het leven en de onverbiddelijke impact van de dood. Door de heldere precisie van schrijven wordt de tragische menselijke conditie pijnlijk dui…Lire la suite

À propos de Cormac McCarthy

Cormac McCarthy, né Charles McCarthy le 20 juillet 1933 à Providence dans le Rhode Island, est un auteur américain. Il a écrit dix romans, dont une trilogie. Il travaille occasionnellement comme scénariste pour le cinéma et la télévision.

McCarthy connaît un large succès avec De si jolis chevaux (1992), pour lequel il reçoit le National Book Award et le National Book Critics Circle Award. En 2007, son roman post-apocalyptique La Route ((en) The Road, 2006) est récompensé par le prix Pulitzer de la fiction et le prix Prix James Tait Black pour la fiction. De nombreux ouvrages de McCarthy ont été adaptées au cinéma.

Biographie

Jeunesse et format…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque