Livre
Néerlandais

De zwarte kost en andere teksten over Congo-Vrijstaat en Leopold II

Cyriel Buysse (auteur), Luc Renders (auteur)

De zwarte kost en andere teksten over Congo-Vrijstaat en Leopold II

Genre:
Kritische teksten van de Vlaamse schrijver (1859-1932) over het optreden van de Belgen eind negentiende eeuw in de kolonie Congo Vrijstaat.
Contenu
De zwarte kost / Cyriel Buysse
Gemeenteraad van Nevele, zitting van den 9 april 1885 / Cyriel Buysse
Gemeenteraad van Nevele, zitting van den 15en juni 1886 / Cyriel Buysse
Cyriel Buysse, Leopold II en Congo-Vrijstaat / Luc Renders
Titre
De zwarte kost en andere teksten over Congo-Vrijstaat en Leopold II / Cyriel Buysse ; [met uitgebreide toelichting van] Luc Renders
Auteur
Cyriel Buysse Luc Renders 1948-
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Davidsfonds Uitgeverij, 2021
172 p. : ill.
ISBN
9789002269288 (hardback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In de spiegel van Congo

In de novelle De zwarte kost schrijft Cyriel Buysse kritisch over het Belgische kolonialisme in Congo. Maar antikoloniaal, niet echt. Daarvoor was het een goede eeuw geleden nog veel te vroeg in de Vlaamse literatuur en de Vlaamse beweging.

Soms gaat het snel. Bijvoorbeeld met Jef Geeraerts. In 2015 belandde hij met zijn roman Gangreen I (1968) in extremis nog in de Vlaamse literaire canon, vijf jaar later vloog hij er weer uit, en wel met pek en veren. Want zijn kijk op vrouwen en Congolezen is 'misselijkmakend', zei de jury in 2020. Vijf jaar was genoeg om er maagpoeder bij nodig te hebben. Veranderen inzichten en gevoeligheden dan zo snel, op het ongeloofwaardige af? Of had de jury in 2015 iets over het hoofd gezien, was ze niet alert - zo u wil: niet woke - genoeg geweest?

Wat dan te denken als twee Congolezen als volgt worden beschreven: 'wat volstrekt op niets menselijks meer leek was hun gezicht: een glimmend-zwarte, monsterlelijke tronie met vervaarlijke ogen en vingerdikke lippen; en hun handen: afschuwelijke handen, zwart, lang en mager gelijk beestenklauwen. Een soort van zwarte, dichtkroezende wol bedekte hun slapen'. Zeer woke klinkt dat niet, maar deze tekst stamt dan ook uit 1898.

En de au…Lire la suite

Opgenomen zijn twee verslagen van gemeenteraadsvergaderingen van Nevele op 9 april 1885 en 15 juni 1986, en de novelle 'De zwarte kost' uit 1898. Het zijn de eerste Nederlandse literaire teksten over de kolonisatie, waarbij de auteur een zeer kritisch standpunt inneemt. De auteur (1859-1932, wonende te Nevele) uit zijn bedenkingen tegen de motieven van de kolonisatoren en hun gedragingen in Congo Vrijstaat, met name het misbruik van vrouwen. De personages in de twee ironische sketches gaan terug op concrete namen, maar de inhoud van de gemeenteraadsverslagen zijn verzonnen. In de novelle komt naast vrouwenverkrachtingen (de 'zwarte kost') het onderuithalen van de westerse beschavingsmissie naar het donkere continent aan de orde. De teksten zijn waar nodig aan de hedendaagse spellings- en formuleringsnormen aangepast. Dit geldt niet voor de twee gemeenteraadverslagen van Nevele, die in een zogenaamd half-Congolees zijn verwoord. Met voetnoten van de auteur en een toelichting van Prof. …Lire la suite

À propos de Cyriel Buysse

Cyriel Buysse, né à Nevele le 20 septembre 1859 et mort à Afsnee 25 juillet 1932, est un écrivain naturaliste belge d'expression néerlandaise. Il a également écrit sous les pseudonymes suivants : Louis Bonheyden, Prosper Van Hove et Robert Palmer.

Biographie

Cyriel Buysse est né en 1859 à Nevele (Flandre-Orientale) dans une famille aisée. Avant qu'il ait achevé ses études à l'athénée de Gand, il intégra l'usine familiale de chicorée selon le vœu de son père.

Suivant la suggestion de sa tante Virginie Loveling, elle-même auteur, il commença à écrire à l'âge de vingt-six ans. Lorsque son père découvrit qu'il avait donné rendez-vous à une fille qu'il avait rencontrée au café local, il dut quitter la terre ancestrale. Entre 1886 et 1896, il émigra au…En lire plus sur Wikipedia