Livre
Néerlandais

De weg naar vrijheid

Dalai Lama (auteur), Donald S. Lopez (éditeur intellectuel)
De Tibetaanse versie van de leer van Boeddha uitgelegd aan de hand van de Lam Rim van de 15e eeuwse hervormer Tsong-kha-pa.
Titre
De weg naar vrijheid / Dalai Lama ; onder red. van Donald S. Lopez
Auteur
Dalai Lama
Éditeur intellectuel
Donald S. Lopez
Langue
Néerlandais
Titre original
The way to freedom
Éditeur
[Amsterdam]:: Pandora, 2002 | Autres éditions
191 p.
ISBN
90-254-9849-3
Placing suggestion
214.35 (SISO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 16 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De weg naar vrijheid opent de achtdelige reeks 'Essenties van Tibetaans boeddhisme', waarin de dalai lama de boeddhistische leer wil verklaren en toelichten. Het boek beoogt echter meer. Het wil een pad aanwijzen dat uiteindelijk tot de verlossing leidt, het wil een verandering van levenswijze bewerkstelligen, een transformatie van de psyche. Het bespreekt de kern van de boeddhistische leer: de centrale plaats van het lijden en de verlossing ervan, de vier edele waarheden, de dood en de wedergeboorte, de rol van het karma en tenslotte het bodhisattva-ideaal en de daarmee verbonden levenswijze. Hoewel de laatste jaren heel wat boeken verschenen waaraan de dalai lama heeft meegewerkt, blijft dit werk toch de moeite waard door zijn eenvoud en de manier waarop heel precies de kern van het Tibetaans boeddhisme wordt verwoord. [Dirk Magerman]
De door zijn geweldloze strijd voor een onafhankelijk Tibet beroemde Tenzin Gyatso, de in ballingschap levende Veertiende Dalai Lama, zet in dit werk de Tibetaanse versie van de leer van de Boeddha uiteen. Hij doet dat aan de hand van het dogmatische werk 'Lam Rim' van de 15e-eeuwse hervormer en stichter van de 'Orde van de Geelkappen' (waartoe de Dalai Lama behoort) Tsong-kha-pa. Aan de orde komen: de leer, de leermeester, de kans, de dood, wedergeboorte, toevlucht, karma, de vier waarheden, het bodhisattva-ideaal en de bodhisattva-daden. Aan deze Nederlandse uitgave hadden een goede verklarende index en een bibliografie moeten worden toegevoegd, zodat de belangstellende lezer bepaalde termen terug kan vinden, en zich verder kan verdiepen in de literatuur. Juist omdat dit werk het eerste is van een door de uitgever geplande 8-delige serie 'Essenties van Tibetaans boeddhisme' hadden deze niet mogen ontbreken.

À propos de Dalai Lama

CC BY-SA 3.0 - Image by SodacanInkscape-ws.svg Cette image vectorielle non W3C-spécifiée a été créée avec Inkscape .

La lignée des dalaï-lamas (ou du Dalaï-Lama) est la plus importante lignée de réincarnation (tulkou) postulée dans le bouddhisme tibétain et dans l'histoire du Tibet.

Reconnu par ses fidèles comme une émanation du bodhisattva de la compassion, le dalaï-lama, outre son autorité spirituelle, a exercé le pouvoir temporel à la tête du gouvernement tibétain de la période Ganden Phodrang (1642-1959) mis en place par le 5e dalaï-lama entre le XVIIe siècle et le milieu du XXe siècle au sein d'une théocratie,,.

En 1952, après la signature de l'accord en 17 points sur la libération pacifique du Tibet, le En lire plus sur Wikipedia

Suggestions