Livre
Néerlandais

Leven in vrede, sterven in vrede

Dalai Lama (auteur), Donald S. Lopez (éditeur intellectuel)
Inleiding in het Tibetaans boeddhisme.
Titre
Leven in vrede, sterven in vrede / Dalai Lama ; onder red. van Donald S. Lopez
Auteur
Dalai Lama
Éditeur intellectuel
Donald S. Lopez
Langue
Néerlandais
Titre original
The joy of living and dying in peace
Éditeur
[Amsterdam]:: Pandora, 2002 | Autres éditions
255 p.
ISBN
90-254-0222-4
Placing suggestion
214.35 (SISO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 9 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Dit boek is het laatste deel van een driedelige reeks over 'Essenties van Tibetaans Boeddhisme', uitgegeven door de afdeling religieuze en culturele aangelegenheden van de Tibetaanse regering in ballingschap. Na een beschrijving van de weg naar de vrijheid in deel één, en de weg naar de verlichting van hart en geest in deel twee, biedt dit derde deel inzichten, suggesties en aansporingen om te komen tot een leven in vrede, en een sterven in vrede. In de inleiding vraagt de auteur dat de lezer zijn boek niet zou lezen om nieuwe informatie of nieuwe woorden op te doen, maar alle uiteenzettingen daadwerkelijk zou gebruiken om de eigen geest te transformeren, en op weg te gaan naar een leven en sterven in vrede. Tot de belangrijkste stappen op die weg naar innerlijke vrede behoren: een ontwakende geest, een bereidheid tot doelgericht en bedachtzaam leven, een grote mate van geduld, voldoende zelfvertrouwen, een gestadige beoefening van meditatie en een zich concreet oefenen in wijs handel…Lire la suite
De Dalai Lama is de geestelijke leider van het Tibetaanse boeddhisme. In dit boek zet hij de hoofdlijnen uiteen van de boeddhistische weg. Het gaat erom dat een mens komt tot inzicht en wijsheid, nl. dat het leven lijden is en dat men daarom los moet komen van lijden en gehechtheid. Men moet afstand nemen van leven en dood en zich zo als het ware bevrijden. Dit streven naar bevrijding is niet puur individueel: men wil in het bevrijd worden ook de medemens helpen tot bevrijding te komen. De Dalai Lama beschrijft dit laatste minder dan het eerste. In feite is dit boek een schets van hoe men de boeddhistische weg van meditatie, onthechting en inzicht persoonlijk kan gaan. Het is een heldere en goede inleiding in de weg van het boeddhisme. Zoals gewoonlijk blinken de woorden van de Dalai Lama weer uit door eenvoud. Pocketeditie.

À propos de Dalai Lama

CC BY-SA 3.0 - Image by SodacanInkscape-ws.svg Cette image vectorielle non W3C-spécifiée a été créée avec Inkscape .

La lignée des dalaï-lamas (ou du Dalaï-Lama) est la plus importante lignée de réincarnation (tulkou) postulée dans le bouddhisme tibétain et dans l'histoire du Tibet.

Reconnu par ses fidèles comme une émanation du bodhisattva de la compassion, le dalaï-lama, outre son autorité spirituelle, a exercé le pouvoir temporel à la tête du gouvernement tibétain de la période Ganden Phodrang (1642-1959) mis en place par le 5e dalaï-lama entre le XVIIe siècle et le milieu du XXe siècle au sein d'une théocratie,,.

En 1952, après la signature de l'accord en 17 points sur la libération pacifique du Tibet, le En lire plus sur Wikipedia

Suggestions