Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:
Allerlei elektronische apparaten komen in opstand tegen de mens, gevolgd door een totale oorlog van robots tegen de mensen.
Titre
Robopocalyps
Auteur
Daniel H. Wilson
Traducteur
Esther Ottens
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Robopocalypse
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Q, 2014
381 p.
ISBN
9789021454849 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Even geleden maakte Nederland bekend dat het grootschalige tests wil gaan uitvoeren met zelfrijdende auto’s. Dat dit nieuws mij even deed slikken, heeft alles te maken met Robopocalyps, een angstaanjagende sciencefictionroman van wetenschapper Daniel H. Wilson, die zich afspeelt in een wellicht niet zo heel verre maar verregaand geautomatiseerde toekomst. In deze apocalyptische nachtmerrie zijn het immers de zelfrijdende auto’s die, door de intelligente computer Archos geïnfecteerd met een virus, als eerste massaal tegen de mens in opstand komen. De rest van het robotdom volgt met rasse schreden en heeft slechts één doel: de mensheid uitroeien. Net als in World War Z, een zombieroman van Max Brooks waarmee Robopocalyps vaak ten onrechte vergeleken wordt, giet Wilson zijn verhaal in de vorm van een verslaggeving. Hoofdverteller Cormac Wallace, strijder in het Gray Horse leger, reconstrueert de jarenlange strijd tussen mens en machine, van de eerste geïnfecteerde mo…Lire la suite
Na een wereldwijde oorlog tussen de menselijke beschaving en robots en elektronische apparaten, bestuurd door een mystieke kunstmatige intelligentie, vindt een militair een opgeslagen geschiedenis van die oorlog. Die krijgen we dan in losse fragmenten, van de eerste vreemde verschijnselen tot de open oorlog en massavernietiging van de mensheid. Dit via enkele individuen en groeperingen die de strijd aangaan. Een fragmentarisch verhaal: te veel personages, te veel onafgewerkte fragmenten, identificatie is ver zoek. Heel wat akelige scènes, veel actie maar weinig echte spanning. Vleugje mystiek als robots plots beginnen te denken en handelen als mensen. Het boek leest gemakkelijk maar boeit weinig, te chaotisch. Wat de KI eigenlijk wil, behalve de mensheid uitroeien én bestuderen, blijft een dualistisch raadsel. Wordt verfilmd door Steven Spielberg. Normale druk.

À propos de Daniel H. Wilson

CC BY 2.0 - Image by Marcin Wichary from San Francisco, U.S.A.

Daniel H. Wilson, né le 6 mars 1978 à Tulsa dans l'Oklahoma, est un écrivain américain de science-fiction. Spécialiste de la robotique et de l’intelligence artificielle à l'Université Carnegie-Mellon de Pittsburgh, ancien ingénieur chez Microsoft et Intel, auteur d'essais humoristiques sur la culture populaire scientifique, il a collaboré au New York Times et au magazine Wired. Il vit aujourd'hui à Portland.

Biographie

Œuvres

Série Robopocalypse

  1. Robopocalypse, Fleuve noir, 2012 ((en) Robopocalypse, Doubleday, 2011…En lire plus sur Wikipedia