Livre
Néerlandais

101 kruidenvragen

Beschrijving van allerlei kruiden en de praktische toepassing ervan.
Sujet
Kruiden
Titre
101 kruidenvragen
Daniëlle Houbrechts
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2002
172 p.
Note
Ondertitel op omslag : Praktische wenken van anijs tot zuring
90-209-4793-1
Placing suggestion
637.4 (SISO) Tuinieren ; Kruiden (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Honderd en één vragen over en rond kruiden klinkt boeiend, maar ergens kan ik niet ontsnappen aan het gevoel dat de vragen een soort van keurslijf zijn waarin dit overigens speelse boekje zich gewrongen heeft. Het leest in elk geval vlot genoeg om zo meteen in te beginnen en doorheen te lezen. De vragen kun je als een soort index te gebruiken. Ruim honderdtwintig veelgebruikte kruiden en wilde planten passeren hier en elke kruid krijgt de meest gestelde vraag die er bij opkomt. Maar meer ook niet. Soms komt er nog een recept bij, dan een keertje teeltmaatregelen. Het boek leest dan ook als de gekende kruidenpraatjes van de auteur voor de radio.

In het deel praktische wenken gaat Daniëlle Houbrechts wat dieper in op enkele belangrijke aspecten. Met o.a. een kruidentuin aanleggen (wiede-wiede-wied en planten die zichzelf inviteren), thee maken en zoeten met kruiden (met een uitgebreid verhaal over suikervervangers) waarin de speelse verteltrant een originele kijk op heel wat onde…Lire la suite
Er zijn de laatste jaren veel kruidenboeken geschreven en het gebruik van kruiden wordt steeds algemener. In dit boekje vertelt de auteur, die aan veel radio-uitzendingen meewerkt en stukjes schrijft in tijdschriften, over dit onderwerp. In het eerste deel geeft ze vele kruidenweetjes en recepten, die ze in de loop der jaren verzameld heeft. In het tweede deel komen praktische wenken aan bod, zoals: het kweken van kruiden, het bewaren van kruiden, het aanleggen van een kruidentuin, enz. Het ongeïllustreerde boekje bevat veel praktische informatie die in de meeste kuidenboeken ontbreekt, met hier en daar waarschuwingen, doch is door de korte beschrijving niet volledig. De onderwerpen zijn alfabetisch gerangschikt, zodat deze gemakkelijk zijn terug te vinden. Het boekje is geschikt voor ierdereeen die belangstelling heeft voor eenvoudige toepassing van kruiden in huis. Tot slot een lijst van geraadpleegde werken (zonder jaartallen).