Livre
Néerlandais

Verde! Bloemen : kracht & schoonheid

Daniëlle Houbrechts (auteur), Philippe Debeerst (photographe)
Levensbeschrijving van Linnaeus, Nostradamus en Nanda d'Ursel met een beschrijving van dertig planten die worden gebruikt in de kruidentherapie.
Sujet
Bloemen
Titre
Verde! Bloemen : kracht & schoonheid
Auteur
Daniëlle Houbrechts
Photographe
Philippe Debeerst
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2008
224 p. : ill.
ISBN
9789020976106
Placing suggestion
637.5 (SISO) Sierplanten - Bloemen ; Sierplanten - Bloemen (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 31 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Na haar succesboek Verde! Kruiden komt herboriste Daniëlle Houbrechts met een opvolger rond bloemen. Ze spitste zich niet toe op de klassieke bloemen, maar op kruiden waarvan de bloemen ook culinair en medicinaal kunnen worden verwerkt, zoals lavendel, klaproos, goudsbloem, koningskaars, enz. Als de Latijnse naam het epitheton 'officinalis' draagt, wijst dat op een medische toepassing. 'Officina' is het Latijnse woord voor 'apotheek'. Ook belangrijk is dat de 'cultivars' niet altijd dezelfde eigenschappen hebben als de wilde soort.

In de eerste drie hoofdstukken besteedt de auteur aandacht aan enkele grote wetenschappers en filosofen die in hun tijd de planten bestudeerden. Als eerste komt Linnaeus aan bod, een natuurkundige die de natuur van namen voorzag. Hij liet zijn sporen na in Nederland en Zweden, en bracht de plantenwereld in kaart. Vervolgens treden we in de voetsporen van Nostradamus, arts, dichter en filosoof. Ten slotte is gravin Nanda d'Ursel aan de beurt, b…Lire la suite
Na een inleiding volgt een levensbeschrijving van drie mensen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd tot de hedendaagse kennis van de biologie, namelijk Carl Linnaeus, Michel Nostradamus en Michel Nana d'Ursel. Vervolgens worden dertig planten (sierbloemen en kruiden) in alfabetische volgorde beschreven: betekenis van de naam, gebruik in de keuken en als kruidentherapeutisch middel. Ook wordt vermeld hoe deze kruiden gekweekt en vermeerderd kunnen worden. Het boekje is eenvoudig geschreven en mooi geïllustreerd. Vanwege de goede informatie en goede waarschuwingen is het geschikt voor de leek. Tot slot is een bibliografie opgenomen en worden enkele internetsites vermeld. Met paginagrote foto's in kleur en zwart-wit. Het register geeft slechts de dertig planten, maar daarvan wel de Nederlandse en de Latijnse benaming. Gedrukt in een zeer kleine, smalle schreefloze letter.

Suggestions