Livre
Néerlandais

Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit

Dave Eggers (auteur), Irving Pardoen (traducteur)

Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit

Afwisselend speels en navrant autobiografisch getint relaas van de zorg van een twintigjarige schrijver voor zijn achtjarige broertje na de dood van hun ouders.
Titre
Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit
Auteur
Dave Eggers
Traducteur
Irving Pardoen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
A heartbreaking work of staggering genius
Éditeur
Amsterdam: Lebowski, 2022 | Autres éditions
544 p.
Date de sortie
01-01-2022
ISBN
9789048854387 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In minder dan vijf weken tijd verliest Dave Eggers beide ouders aan kanker en wordt zo op 22-jarige leeftijd de voogd van zijn 8-jarige broertje Toph. De broers verhuizen van een van de betere buitenwijken van Chicago naar Californië, hun zus Beth (studente rechten) en broer Bill (Oost-Europaspecialist) achterna. Daar werkt Eggers overdag voor een interimbureau en vooral 's nachts voor het intussen teloorgegane 'Might', een alternatief tijdschrift dat hij samen met enkele jeugdvrienden opstartte. Toch vervalt dit hartverscheurende verhaal niet in plat sentimentalisme, omdat Eggers zijn eigen schrijven voortdurend ontleedt op scherp ironische toon. Hij is zich sterk bewust van de schier onmogelijkheid om 'authentiek' ervaringen te communiceren: alles is al wel eens verteld of gevoeld, zijn gêne ten opzichte van zijn ontboezemingen, tegelijk zijn scepticisme tegenover een taal die inzicht zou bieden in de persona Eggers -- de 'Tragische Jongen', de 'Uitverkorene', de 'Triomferende Wee…Lire la suite
In deze autobiografische roman met een onmogelijke titel vertelt de jonge Amerikaanse schrijver in zijn inleiding wat men volgens hem kan overslaan. En dat is nogal wat. Met deze vreemde start is de toon gezet voor een met de nodige humor, maar soms ook zeer serieus geschreven verhaal over een man van net twintig, die plotseling voor zijn broertje van 8 moet zorgen. De beide ouders zijn vlak na elkaar aan kanker overleden. Wat niemand verwacht: het lukt hem vrij behoorlijk om zijn opdracht tot een goed einde te brengen. Wat de mogelijke kritiek op deze roman betreft, ook hier neemt de schrijver al bij voorbaat de criticus de wind uit zeilen door zelf al op de zwakke punten te wijzen. Soms begint deze 'leuke' manier van optreden wat te irriteren, maar dit neemt niet weg dat dit debuut over deze twee mensen zowel ontroert als respect voor het schrijverschap afdwingt. Prima vertaling en een lekker in de hand liggende gebonden uitgave; kleine druk.

À propos de Dave Eggers

Dave Eggers, né le 12 mars 1970 à Boston (Massachusetts), est un écrivain et scénariste américain. Il est aussi fondateur du magazine littéraire The Believer, du magazine satirique Might (en), de la maison édition McSweeney's et de l'école 826 Valencia (en) de San Francisco.

Biographie

Fils d'un procureur protestant et d'une enseignante catholique, il passe une grande partie de son enfance et de sa jeunesse à Lake Forest (Illinois), dans la banlieue nord de Chicago. Il obtient un diplôme en journalisme de l'université de l'Illinois à Urbana-Champaign en 2002.

Dave Eggers a publié quatre livres qui sont devenus de gros succès de librairie : l'essai en partie aut…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions