Livre
Néerlandais

Uw vaderen, waar zijn zij? En de profeten, leven zij voor eeuwig?

Dave Eggers (auteur), Gerda Baardman (traducteur), Lidwien Biekmann (traducteur)
Een jongeman probeert via gesprekken met mensen die hij ontvoerd heeft antwoord te krijgen op de vraag waarom de Amerikaanse samenleving onleefbaar is geworden.
Titre
Uw vaderen, waar zijn zij? En de profeten, leven zij voor eeuwig?
Auteur
Dave Eggers
Traducteur
Gerda Baardman Lidwien Biekmann Elles Tukker
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Your fathers, where are they? And the prophets, do they live forever?
Éditeur
Amsterdam: Lebowski, 2022 | Autres éditions
208 p.
Date de sortie
01-01-2022
ISBN
9789048855766 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Zwaaien met een bot steakmes

Idee en plot zijn hoogst origineel. Was de hoofdfiguur in Dave Eggers nieuwe roman maar wat slimmer geweest. Dan was het misschien wel een gevaarlijk boek geworden.

Dave Eggers kruipt in het hoofd van een teleurgestelde jongeman die zeven mensen (inclusief zijn moeder) ontvoert, om ze vast te ketenen en beleefd te ondervragen in de ruimtes van een vervallen militaire basis aan de Californische kust.

Eggers, bekend van What Is the What en The Circle, legt graag zijn vergrootglas op hedendaagse problemen, zoals sociale media en globalisering, maar ook teleurgestelde jongeren die plotseling moorden op scholen of universiteiten (zoals onlangs het drama in Santa Barbara).

Eggers oordeelt nooit, hij probeert het kwaad te naderen en de lezer medeverantwoordelijk te maken. Vandaar de profetische titel van dit boek, ontleend aan de profeet Zacharia uit het Oude Testament. Daarin wordt de lof gezongen van de weldoeners, terwijl de mislukkelingen eeuwige verdoemenis wacht.

Maar is het wel zo makkelijk? De basisgedachte van de roman lijkt: als we niet snel iets veranderen aan ons oordeel over mensen, betekent dat onze ondergang.
Lire la suite

Eenzame wolf

De nieuwe Dave Eggers, een roman met uitsluitend dialogen, mist uitdagende ideeën en komt niet tot leven. Kathy Mathys

Het is nog geen jaar geleden dat Dave Eggers de tijdgeest wist te vatten inDe cirkel en daar verschijnt alweer een nieuwe roman,Uw vaderen, waar zijn zij? En de profeten, leven zij voor eeuwig?. Heeft de schrijver die inDe cirkel vol vuur uit de startblokken schoot en het verhaal daarna liet uitdoven, zijn oude kracht hervonden? Helaas.Uw vaderen is een tweedeDe cirkel: met het engagement zit het goed, als roman stelt het niet veel voor.

Thomas heeft een astronaut ontvoerd, hem vastgeketend aan een stang op een verlaten legerbasis. Nog nooit heeft de ontvoerder iemand kwaad gedaan, zegt hij, en dat is hij ook nu niet van plan. Hij wil de astronaut enkel vragen stellen. Thomas herkent Amerika niet langer, een land dat beslist om de spaceshuttle te schrappen, dat de oude structuren laat afbrokkelen.

Net als Alan Clay, het hoofdpersonage uitEen hologram voor de koning, stelt Thomas vragen bij het nieuwe Amerika dat haar inwoners niet langer kan bezielen. Thomas is wel uit …Lire la suite

De romans van Dave Eggers (o.a. ‘De Cirkel’ uit 2013) zijn origineel qua thema en vorm en hebben sociaal engagement. Deze nieuwste roman bestaat uit dialogen tussen een ondervrager en de zes personen die hij heeft ontvoerd en geketend. In een verlaten legerbasis aan de kust van Californië voert de psychisch labiele Thomas een gesprek met astronaut Kev, een oude schoolkameraad waar Thomas altijd naar heeft opgekeken. Thomas is benieuwd waarom het leven van Kev wel is geslaagd en dat van hem niet. Van het persoonlijke komt het op de politiek. Waarom besteedt Amerika miljarden aan de oorlog in Irak en Afghanistan terwijl er geen geld is voor onderwijs en gezondheidszorg? Thomas stelt deze vragen aan een oud-parlementslid, een oorlogsveteraan die in Vietnam invalide is geraakt. Verder voert Thomas gesprekken met een pedofiele leraar en met de politieagent die Thomas’ beste vriend heeft gedood. Als een eigentijdse profeet velt Eggers een hard oordeel over de Amerikaanse samenleving: er zij…Lire la suite

À propos de Dave Eggers

Dave Eggers, né le 12 mars 1970 à Boston (Massachusetts), est un écrivain et scénariste américain. Il est aussi fondateur du magazine littéraire The Believer, du magazine satirique Might (en), de la maison édition McSweeney's et de l'école 826 Valencia (en) de San Francisco.

Biographie

Fils d'un procureur protestant et d'une enseignante catholique, il passe une grande partie de son enfance et de sa jeunesse à Lake Forest (Illinois), dans la banlieue nord de Chicago. Il obtient un diplôme en journalisme de l'université de l'Illinois à Urbana-Champaign en 2002.

Dave Eggers a publié quatre livres qui sont devenus de gros succès de librairie : l'essai en partie autobiographique Une œuvre d…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions