Livre
Néerlandais

De geschiedenis van de Middellandse Zee

David Abulafia (auteur)

De geschiedenis van de Middellandse Zee

Geschiedenis van de landen en culturen rondom de Middellandse Zee vanaf de prehistorie tot het begin van de 21ste eeuw.
Titre
De geschiedenis van de Middellandse Zee
Auteur
David Abulafia
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The great sea : a human history of the Mediterranean
Édition
1
Éditeur
Houten: Spectrum, 2011
826 p., [32] p. pl.
ISBN
9789049106874 (hardback)
Placing suggestion
903.9 (SISO) Werelddelen ; Europa (ZIZO)

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De geschiedenis van de Middellandse Zee gaat niet over geografie, maar over mensen. De Britse historicus David Abulafia bestudeerde hiervoor een gevarieerd aanbod aan geschriften.
Het boek behandelt onder meer de machtsstrijd om het mediterrane gebied. Het is echter geen politieke geschiedenis van de landen rondom de zee, maar de geschiedenis van mensen voor wie die zee een deel van hun leven bepaalde.
Abulafia’s focus op de zee is overtuigend. Zijn ongewone benadering geeft sommige beslissingen en feiten een plausibele verklaring. Het is de vraag of het mediterrane gebied voldoende eenheid vormt om er een coherent verhaal over te kunnen vertellen. Alleen de Romeinen slaagden erin de volledige zee te controleren. De opsomming van talloze gegevens maakt dit boek een zware dobber. Toch laat Abulafia wel degelijk een rode draad zien: de creativiteit van gewiekste handelaars.
Het boek is ingedeeld in vijf grote periodes. Opvallend genoeg besteedt Abulafia vrijwel evenveel …Lire la suite
De Britse historicus Abulafia heeft zich gespecialiseerd op de geschiedenis van de Middellandse Zee (het 'Vloeibare Continent'). Zijn werk bouwt voort op het befaamde boek van Ferdinand Braudel (1949) die een 'totaal-geschiedenis' over hetzelfde thema uitbracht. Het enorme werk van Abulafia bouwt weliswaar op Braudels boek voort, maar graaft veel dieper. Qua omvang, qua historische opzet (vanaf de prehistorie, 25.000 jaar geleden, tot aan onze tijd toe) én ook wat betreft de historische diepgang. Bij hem staat de zee zelf centraal en tegelijk geeft hij veel meer accent aan datgene dat door mensen is verricht. Niet alleen de beschrijving van grote natiestaten, maar ook de kleine kaders (havens, een rijkje als Aragon of het kleine Malta en ook de piraterij, die in alle eeuwen optrad) kleuren het verhaal. Een zee, die enerzijds voortdurend scheiding teweeg brengt, anderzijds telkens weer voor verbinding weet te zorgen. Een erudiet boek, dat hij toch binnen een grote historische context …Lire la suite