Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

De wildernis

David Almond (auteur)
Public cible:
12-14 ans et plus
In een oud mijnwerkersstadje in het noorden van Engeland meten twee 13-jarige jongens op lugubere wijze hun krachten.
Titre
De wildernis
Auteur
David Almond
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Kit's wilderness
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2000
183 p.
ISBN
90-214-5057-7

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Na de dood van zijn grootmoeder besluiten Kits ouders bij hun grootvader in Stoneygate, een klein, oud mijnwerkersdorp ergens in het noorden van Engeland, in te trekken. Een dorp waar alles was en niet meer is, waar een wildernis het werk van generaties heeft opgeslokt en het boven de grond even zwart is als ooit beneden. Het duurt even voor Kit zich weet aan te passen aan zijn nieuwe omgeving. Niet alleen de omgeving, ook de kinderen zijn hem vreemd. "Buitenbeentjes, anders dan anderen. Zo op het oog gewone kinderen, niets bijzonders aan, maar ze kwamen allemaal uit de oude families van Stoneygate en ze speelden het spel van de dood." Een vreemd spel waaraan ook Kit niet kan weerstaan.
Almond vertelt in De wildernis bij monde van Kit Watson het verhaal van enkele kinderen die op zoek gaan naar zichzelf. Een zoektocht die uitmondt in een magisch kat-en-muisspel dat hen indirect door de wereld rondom hen wordt opgedrongen. Een wereld die veel weg heeft van de chaos, maar ook…Lire la suite
Kit Watson (13) verhuist met zijn ouders naar een oud mijnwerkersdorp in het noorden van Engeland. De mijnen zijn reeds lang gesloten, maar de mythen en verhalen, overgeleverd door vele generaties mijnwerkers, waren nog steeds rond. Al gauw komt de jongen, die veel fantasie heeft en goed verhalen kan schrijven, in contact met Askew. Deze vreemde jongen, ook uit een mijnwerkersgeslacht, is zijn tegenpool met een gevaarlijke hang naar dood en duisternis. Hij speelt 'het spel van de Dood' in een oude mijnschacht en veel kinderen sleurt hij mee in dit lugubere spel. Hij daagt Kit uit, maar deze weet hem na een uiterste inspanning via een verhaal te treffen in z'n diepste kern en hem terug te brengen tot een normaal leven. Een griezelig, fascinerend en fantasierijk boek, prachtig in elkaar gezet met vloeiende overgangen van alledaagse werkelijkheid naar een magische wereld. Het verhaal in het verhaal dat tot de ontknoping leidt, is mooi gevonden. De liefde van Kit voor zijn opa, ook een ou…Lire la suite

À propos de David Almond

David Almond, né le 15 mai 1951 dans le district métropolitain de Gateshead, est un écrivain britannique, auteur de littérature d'enfance et de jeunesse.

Il a publié plusieurs livres et a reçu de nombreux prix parmi les plus prestigieux à récompenser la littérature de jeunesse, dont la médaille Carnegie et un prix international : le prix Hans Christian Andersen catégorie Écriture.

Quelques prix et distinctions

  • Médaille Carnegie 1998 pour Skellig
  • Prix Hans Christian Andersen catégorie Écriture 2010, pour l'ensemble de son œuvre
  • Prix Sorcières 2011, catégorie Roman adolescent, pour Le Sauvage, illustré par Dave McKean
  • Prix des libraires du Québec section Jeunesse 2017 pour Le Garçon qui nageait avec les pir…En lire plus sur Wikipedia