Livre
Néerlandais

Het ware verhaal van het monster Billy Dean

David Almond (auteur), Annelies Jorna (traducteur)
Billy is de zoon van een zondige priester. Pas na dertien jaar komt hij voor het eerst met de echte wereld in aanraking. Men gelooft dat hij met de doden kan communiceren. Maar is hij een held of een monster? Vanaf ca. 16 jaar.
Titre
Het ware verhaal van het monster Billy Dean
Auteur
David Almond
Traducteur
Annelies Jorna
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The true tale of the monster Billy Dean telt by hisself
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2012
287 p.
ISBN
9789021441832 (paperback)

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In de jeugdliteratuur heeft de Britse schrijver David Almond ongeveer het hoogste bereikt wat een auteur zich wensen kan. Al van bij zijn debuut Skellig (De schaduw van Skellig in 1998) zijn Almonds adolescentenromans veelvuldig geprezen, bekroond en vertaald, en voor zijn hele oeuvre kreeg hij de Hans Christian Andersen Medal, die ook wel eens 'de kleine Nobelprijs voor de jeugdliteratuur' wordt genoemd. Daarbij heeft Almond internationaal een trouwe schare lezers opgebouwd die zeker niet alleen uit kinderen en jongeren bestaat. Op de achterflap wordt Het ware verhaal van het monster Billy Dean Almonds eerste roman voor volwassenen genoemd, maar de grens met zijn proza voor adolescenten is erg dun. Het enige opvallende verschil is dat het hoofdpersonage Billy Dean opgroeit tot een volwassene. Thematisch en stilistisch is het boek even uitdagend als de rest van Almonds werk.
Het verhaal begint in de kindertijd van Billy: hij leeft in een dystopische wereld, i…Lire la suite
Billy Dean leeft vanaf zijn geboorte verborgen in een kelder. Op de dag van zijn geboorte wordt zijn dorp Blinkbonny vernietigd door een zelfmoordcommando. Na dertien jaar komt hij in de gewone wereld in huis bij zijn moeder. Zijn vader, een priester, is verdwenen. Door de vroedvrouw wordt Billy voorbereid om via spiritistische seances doden op te roepen. Hij wordt een held als hij genezingen verricht. Alles kantelt als hij zijn moeder in doodsnood hoort en oog in oog met zijn vader komt te staan. De auteur is bekend van jeugdboeken als 'De schaduw van Skellig' (Zilveren Griffel 2000). De ik-figuur is de latere Billy Dean die terugkijkt op zijn jeugd. Soms vereenzelvigt hij zich (als ik), en dan weer beschrijft hij (als hij). In alles wat hij meemaakt, zie je de groei van kind naar volwassene. Met de magie als leidraad. Kan hij zijn heldenstatus aan of wordt hij een monster? Een tijdloos verhaal in monoloogvorm, in fonetische spelling. Taal en vertelsituatie vereisen wel wat van de le…Lire la suite

À propos de David Almond

David Almond, né le 15 mai 1951 dans le district métropolitain de Gateshead, est un écrivain britannique, auteur de littérature d'enfance et de jeunesse.

Il a publié plusieurs livres et a reçu de nombreux prix parmi les plus prestigieux à récompenser la littérature de jeunesse, dont la médaille Carnegie et un prix international : le prix Hans Christian Andersen catégorie Écriture.

Quelques prix et distinctions

  • Médaille Carnegie 1998 pour Skellig
  • Prix Hans Christian Andersen catégorie Écriture 2010, pour l'ensemble de son œuvre
  • Prix Sorcières 2011, catégorie Roman adolescent, pour Le Sauvage, illustré par Dave McKean
  • Prix des libraires du Québec section Jeunesse 2017 pour Le Garçon qui nageait avec les pir…En lire plus sur Wikipedia