Twee intiem bevriende internetjournalisten raken meer en meer in de ban van een Franse hooglerarenechtpaar, marxistische filosofen met als specialiteit het moderne consumentisme.
Titre
Geconsumeerd
Auteur
David Cronenberg 1943-
Traducteur
Arjaan Van Nimwegen Thijs Van Nimwegen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Consumed
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2014
350 p.
ISBN
9789023486893 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

NON CONSUMMATUM EST

Regisseur David Cronenberg verrast met een thriller, maar veel heeft zijn poging niet om het vermangelde lijf. Het devies blijft: filmmaker, blijf bij uw pellicule.

Dat David Cronenberg tout court ooit fondsen kreeg om zijn films te maken, niemand die het begrijpt. Want welke Hollywoodbons wil nu geld pompen in kafkaëske horror als The Fly (1986) - man verandert in reuzenvlieg - of bizarre seksthrillers als Crash (1996) - jeugd kickt op seks in crashende auto's. Zelfs zijn recentere werk waarin existentieel geweld als onderwerp dient voor film noirs met een hoek af - A History of Violence (2005) en Eastern Promises (2007) - kun je bezwaarlijk hapklaar cinemavoer noemen. Ergens in de heuvels van LA moet een gestoorde maniak met een voorkeur voor lugubere dissecties van vlees en geest mecenas spelen voor Cronenberg, en gelukkig maar: anders verschraalde cinema helemaal tot een glijmiddel voor popcorn en plastic actiefiguurtjes.

Cronenbergs cinematografische verdiensten staan buiten kijf, maar of hij nu per se een boek moest schrijven? De veelbelovende openingsscènes van Geconsumeerd zijn alvast flitsend gemonteerd: Naomi en Natha…Lire la suite

Het romandebuut van de beroemde Canadese filmregisseur (1943) draait om Naomi en Nathan, twee intiem bevriende internetjournalisten. Ze raken meer en meer in de ban van het Franse hooglerarenechtpaar Célestine en Aristide Arosteguy, marxistische filosofen met als specialiteit het moderne consumentisme. Célestine is dood en aangevreten in haar appartement aangetroffen. Haar man Aristide is op de vlucht en wordt door Naomi getraceerd in Tokio. Nathan, specialist in medische dossiers, bezoekt in Boedapest de door Interpol gezochte chirurg Zoltán Molnár. Ze gaan beiden aan embedded journalism doen, waarbij Naomi bij de van moord verdachte Aristide gaat inwonen. De roman heeft de sfeer van de taboedoorbrekende films van de auteur (The Fly, Crash), waarbij thema’s als pathologisch gedrag, afwijkende seksualiteit, wetenschappelijk onderzoek en moderne techologie ‘eng’ met elkaar worden verbonden. Die laatste beschrijft hij vaak en te detailistisch, wat op het moderne product-fetisjisme lijkt…Lire la suite

À propos de David Cronenberg

David Cronenberg (prononcé en anglais canadien /ˈdeɪvɪd ˈkɹoʊnEn lire plus sur Wikipedia

Suggestions