Een sprekende koe, een varken en een kalkoen doen per vliegtuig een aantal landen aan op zoek naar tolerantie voor mens en dier.
Titre
De waarheid is een koe
Auteur
David Duchovny
Traducteur
Frank Lekens Petra C. Van der Eerden
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Holy cow
Éditeur
Antwerpen: Manteau, 2015
175 p. : ill.
ISBN
9789022331781 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 200 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Komt een koe in Palestina

Elsie Koehaas leert hoe het er in de echte, boze wereld aan toegaat en gaat op de vlucht. Acteur David Duchovny kruipt in het hoofd van een reislustig rund, en dat levert een curieus boek op.

David Duchovny heeft een boek geschreven. Ja, die David Duchovny. De man die we met veel dingen associëren, maar nog niet met de naam van een auteur. Met deThe x-files, om maar iets te zeggen, de televisiereeks uit de jaren 90 waarin hij de rol van FBI-agent Fox Mulder speelde. Maar ook met schrijver Hank Moody, zijn losbandige alter ego in die andere televisiereeks,Californication. Met dat personage had de acteur al een lichte seksverslaving gemeen, en nu dus ook het schrijverschap. Al houdt hij het in zijn debuut op een totaal andere thematiek dan je op basis van zijn eigen leven en rollen zou verwachten. Wie iets Moody-isch verwacht als liefde, leven, seks en de ondraaglijke lichtheid van dat alles, leest beter eerst de achterflap.

Duchovny heeft het over een koe. Elsie Koehaas heet ze. een van de vele beesten op een Amerikaanse boerderij. Hij kruipt in haar hoofd en laat haar de wereld ontdekken. Die wereld ziet ze het scherpst wanneer ze op een dag uitbreekt - omdat ze w…Lire la suite

Verhalen waarin dieren als sprekende personages de hoofdrol spelen, houden meestal een morele of politieke spiegel voor. Denk aan oude dierenfabels of aan ‘Animal Farm’ van George Orwell. Het dier kan ook een typetje zijn voor grappen over menselijke zwakheden. Beide kenmerken zijn van toepassing op het schrijfdebuut van de Amerikaanse acteur David Duchovny. Als de koe Elsie Bovary op een avond ontsnapt uit haar stal en ziet hoe de boer, met zijn gezin, op televisie naar een documentaire kijkt over het slachthuis, klapt haar vredige koeienleventje in één klap uit elkaar. Nu snapt ze wat er met haar lieve moeder is gebeurd en wat haar zelf te wachten staat. Samen met het varken Sjalom (die zich laat besnijden tot jood) en de kalkoen Tom Turkey vliegt Elsie via Israël en Turkije naar India, omdat de koe daar als een godin wordt vereerd. Deze komische allegorie doet een appèl om beter voor dieren te zorgen en om als mensen onderling tolerant te zijn en respect te hebben voor andere overt…Lire la suite

À propos de David Duchovny

CC BY-SA 3.0 - Image by Gage Skidmore

David Duchovny est un acteur, réalisateur, scénariste, écrivain, producteur et chanteur américain né le 7 août 1960 à New York.

Il est surtout connu pour le rôle de Fox Mulder dans la série télévisée X-Files, aux côtés de Gillian Anderson. Durant les années 2000 et 2010, il incarne Hank Moody, personnage principal de la série Californication, puis tient le rôle principal de la série Aquarius avant de reprendre pour deux saisons son rôle emblématique de Fox Mulder.

Biographie

Enfance

David William Duchovny est né d'un père de confession juive d'origine ukrainienne et d'une mère protestante d'origine écossaise. Ils divorcent l'année où David fête ses onze ans. Il a longtemps pensé que son nom de famille était russe, alors qu'en fait, il a récemment découvert qu'il était d'ori…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions