Een 13-jarige jongen probeert in een Engels stadje in 1982 de overgang van kind naar puber te maken, waarbij hij ernstig wordt gehinderd door pestkoppen op school en zijn eigen gestotter.
Titre
Dertien
Auteur
David Mitchell 1969-
Traducteur
Arthur De Smet
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Black swan green○
Édition
6
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2011 | Autres éditions
360 p.
ISBN
9789021441610 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een 13-jarige jongen is door zijn stotteren het slachtoffer van pesterij op zijn school. Ook thuis heeft hij het niet gemakkelijk. Een moeder die plotseling een eigen carrière wil beginnen, een vader met een buitenechtelijke relatie en een zuster die hem doorlopend aanspreekt met 'Het ding'. Een figuur uit een eerdere roman van deze auteur, een oudere dame, leert hem dat gedichten de boze werkelijkheid kunnen bezweren. In dertien min of meer losstaande anekdotes wordt de jongen een jaar lang gevolgd in zijn lief en leed. Een knap geschreven coming of age-roman, die de schrijver tot eer strekt. En dit ook nog in een behoorlijke vertaling. De auteur werd twee keer eerder genomineerd voor de Booker-prize, voor 'DroomNummerNegen' en 'Wolkenatlas'*. Een genot om je als lezer in dit verhaal te verdiepen. Vanaf ca. 15 jaar.

À propos de David Mitchell

CC BY 2.5 - Image by Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

David Mitchell, né le 12 janvier 1969 à Southport, est un romancier anglais.

Biographie

David Mitchell est né à Southport, dans le Merseyside, en Angleterre et a étudié la littérature anglaise et américaine à l'Université du Kent avant de poursuivre par un Master of Arts en littérature comparée.

Il a vécu un an en Sicile, puis a déménagé à Hiroshima, où il a enseigné l'anglais technique à des étudiants pendant 8 ans, avant de retourner en Europe pour s'installer en Irlande, où il habite actuellement avec sa femme japonaise, Keiko, et leurs deux enfants.

Le premier roman de Mitchell, Écrits fantômes, a remporté le prix John-Llewellyn-Rhys (prix récompensant le meilleur ouvrage de littérature britannique écrit par un auteur de moins de 35 ans).

Ses deux romans suivants, number9dream, inédit en français,…En lire plus sur Wikipedia