Als een alleenstaande moeder achter de identiteit van de oude man komt die haar 12-jarige dochter iedere dag na schooltijd in het Seattle Aquarium ontmoet, worden oude wonden uit haar jeugd opengereten en raakt de relatie tussen moeder en dochter ernstig verstoord.
Titre
Aquarium
Auteur
David Vann
Traducteur
Arjaan Van Nimwegen Thijs Van Nimwegen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Aquarium
Édition
3
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016 | Autres éditions
252 p.
ISBN
9789023491651 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Mensen met vinnen

Met Aquarium slaat David Vann nieuwe wegen in, al blijft het gewelddadige decor herkenbaar.

De nieuwe roman van David Vann begint met een scène in het aquarium van Seattle. De twaalfjarige Caitlin staat te kijken naar de drievlekkige voelsprietvis, een soort waarvan bekend staat dat het mannetje de eieren bij zich houdt. Uit Vanns verhalenbundel Legende van een zelfmoord en uit romans als Goat Mountain weten we dat de mannen in zijn boeken niet betrouwbaar zijn. Ze zijn grillig, woest, depressief en ze laten hun kinderen dingen doen waar ze te jong voor zijn. Toch zijn ze geen ongecompliceerde slechteriken. Vanns eerste vier boeken zijn autobiografisch getint en de schrijver vertelt in interviews vol vuur over de jachtpartijen en natuurtochten met zijn vader en grootvader. In een van Vanns meest ingrijpende herinneringen draait het om een reuzenheilbot die hij mee hielp vangen als kind. De manier waarop het dier langzaam opdoemde uit het donkere water is volgens Vann een metafoor voor de verbeelding van de schrijver.

Slachtoffer

Aquarium is Vanns eerste niet-a…Lire la suite

De 12-jarige Caitlin heeft een hechte band met haar alleenstaande moeder die als havenarbeider werkt in Seattle. Ze wonen ver weg van school en haar moeder maakt lange uren dus iedere dag wacht ze na school – ze is gefascineerd door vissen - een paar uur op haar moeder bij het Seattle Aquarium. Daar ontmoet ze een oude man met wie ze vriendschap sluit en iedere dag na schooltijd praat en naar de vissen kijkt. Op school sluit ze een hechte vriendschap met een Indiaas meisje die uitgroeit tot een prille, eerste relatie. Maar als haar moeder achter haar vriendschap met de oude man komt en achter zijn identiteit, worden oude wonden opengereten en loopt het volledig uit de hand tussen Caitlin en haar moeder. Disfunctionele families, ontspoorde familierelaties en de soms gewelddadige gevolgen zijn ook in deze roman van Vann (1966) weer het hoofdthema. De natuur is minder aanwezig, op de vissen na die hier, net zoals in zijn sterke, meervoudig bekroonde autobiografische debuutroman ‘Legende …Lire la suite

À propos de David Vann

CC BY-SA 4.0 - Image by Whaurelie

David Vann, né le 19 octobre 1966 sur l'île Adak en Alaska, est un écrivain américain.

Biographie

Les plus notables de ses écrits sont A Mile Down : The True Story of a Disastrous Career at Sea (basé sur l'histoire du naufrage d'un bateau construit par l'auteur) et le recueil de nouvelles, Legend of a Suicide (inspiré par le suicide de son père).

En France, la maison d'édition Gallmeister publie Sukkwan Island en janvier 2010. Le roman, tiré de Legend of a Suicide, rencontre un fort succès critique et public (40 000 lecteurs en mars 2010) et reçoit le prix Médicis étranger en novembre 2010…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque