Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:
Geschiedenisstudent Saul Adler wordt op weg naar zijn vriendin op het door de Beatles beroemd geworden zebrapad op Abbey Road door een auto aangereden. Jaren later komen in het ziekenhuis de gebeurtenissen van de tussenliggende jaren bovendrijven.
Titre
De man die alles zag
Auteur
Deborah Levy
Traducteur
Anneke Bok Koen Boelens
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The man who saw everything
Éditeur
Amsterdam: De Geus, © 2019
283 p.
ISBN
9789044542691 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Aanrijding in Londen

In De man die alles zag volgen we historicus Saul Adler, een androgyne schoonheid met oceaanblauwe ogen. Kort nadat hij tijdens een fotoshoot op het bekende zebrapad in Abbey Road bijna aangereden wordt, maakt zijn vriendin en fotografe Jennifer een eind aan hun relatie. Hij trekt naar Oost-Berlijn om er onderzoek te doen naar het culturele verzet tegen het fascisme in de jaren 30. Hij leert er Stasi-informant en tolk Walter kennen - op wie hij verliefd wordt - en diens zus Luna, met wie hij tegen zijn zin naar bed gaat.

Het tweede deel van het boek speelt in 2016. Saul ligt in het ziekenhuis - opnieuw is hij aangereden op Abbey Road, ditmaal met veel ernstiger gevolgen. In het ziekenbed komen herinneringen aan zijn leven voorbij. Oude bekenden scharen zich aan zijn zijde, maar als lezer weet je niet wie echt aanwezig is en wie zich als een schim in de kamer aandient.

Levy houdt ervan om bekende thema's anders te belichten. Zo is er veel geschreven over de blik van de…Lire la suite

Deze roman gaat over liefde, ambitie, verraad, macht en kijken/gezien worden (titel). Hoofdpersoon-verteller is de 23-jarige Saul Adler, een geschiedenisstudent die een scriptie schrijft over de culturele oppositie tegen de nationaalsocialisten. Op weg naar zijn vriendin, de fotografe Jennifer van wie hij de muze is, wordt hij in 1988 op het door de Beatles beroemd geworden zebrapad op Abbey Road door een auto aangereden. Licht gewond gaat hij naar Jennifer die het na een vrijpartij uitmaakt. Daarna reist Saul voor onderzoek naar Oost-Berlijn, waar hij met zijn vertaler Walter en diens zus Luna het bed induikt. Dan begint het verhaal opnieuw met de aanrijding, maar dan in 2016. In het ziekenhuis komen de gebeurtenissen van de tussenliggende jaren in Sauls geest fragmentarisch bovendrijven. Het boek wordt door de critici bejubeld om zijn gelaagde verweving van het persoonlijke en politieke. Het is het meest geschikt voor de lezer die ervan houdt steeds in het ongewisse te worden gehoud…Lire la suite

À propos de Deborah Levy

Deborah Levy, née le 6 août 1959, est une romancière, dramaturge et poétesse britannique. Elle s'est d'abord concentrée sur l'écriture pour le théâtre — ses pièces ont été mises en scène par la Royal Shakespeare Company — avant de se concentrer sur la fiction en prose. Ses premiers romans comprennent Beautiful Mutants, Swallowing Geography et Billy & Girl. Son roman Swimming Home a été dans la shortlist du Prix Booker en 2012 et The Man Who Saw Everything fut dans la première sélection du Prix Booker en 2019.

Jeunesse et éducation

Levy est née à Johannesburg, en Afrique du Sud, au sein d’une famille d'immigrants juifs ashkénazes originaires de Lituanie du côté de son père et de colons anglais du côté de sa mère…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions