Livre
Néerlandais

Schatten van de farao's : glorie van het Oude Egypte

Delia Pemberton (auteur), Joann Fletcher (auteur)

Schatten van de farao's : glorie van het Oude Egypte

Beschrijving van de geschiedenis van het oude Egypte, met name het gebied rond Luxor, met veel kleurenfoto's.
Titre
Schatten van de farao's : glorie van het Oude Egypte / Delia Pemberton, adviezen Joann Fletcher
Auteur
Delia Pemberton Joann Fletcher
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Treasure of the pharaohs
Éditeur
Vianen: The House of Books, 2004
224 p. : ill.
ISBN
90-443-1081-X
Placing suggestion
922.1 (SISO) Oude Egypte ; Oude Egypte (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De titel van dit boek is erg misleidend. Je verwacht een kunstboek met een compleet overzicht van de topstukken uit de Egyptische kunstgeschiedenis. In feite krijg je een vreemde mengeling van archeologische reisgids, historische achtregrondinformatie en fotoboek dat eigenlijk alleen maar handelt over de stad Thebe (het huidige Luxor in het zuiden van Egypte).

Een chronologisch overzicht vormt de leidraad van dit boek. De tekst hinkt inhoudelijk op twee benen: aan de ene kant wordt een soort overzicht gegeven van de Egyptische geschiedenis, aan de andere kant een beschrijving van de Thebaanse monumenten. Daardoor mist de tekst focus. Inhoudelijk bewandelt de auteur net iets teveel platgetreden paden. Er is een overbeklemtoning van de periode waarin Thebe belangrijk geweest is in de Egyptische geschiedenis. Liefst twee derde van het boek handelt over de 18e, 19e en 20e dynastie (het Nieuwe Rijk). Over het belang van Thebe in latere periodes (bv. tijdens de periode van de Godsgem…Lire la suite
In dit prachtig uitgegeven boek wordt de geschiedenis van het oude Egypte beschreven, met speciale aandacht voor het gebied rond het huidige Luxor. De loop van de geschiedenis wordt verteld, waarbij de fraaie kleurenfoto's van voorwerpen en monumenten de hoofdzaak vormen. Door de keuze van de beperking tot Luxor ontbreken karakteristieke zaken zoals de piramiden. Door de overzichtelijke indeling en de vormgeving is het echter een boek om van te genieten. Het is, vanwege het beperkte onderwerp minder geschikt als voorbereiding op een reis naar Egypte. Met een woord vooraf en een inleiding; verklarende woordenlijst, bibliografie en alfabetisch register in een zeer kleine letter. Luxe uitvoering in goudkleurig omslag.