Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Niets weerstaat de nacht

Delphine De Vigan (auteur), Jan Versteeg (traducteur)
Door de zelfmoord van haar moeder krijgt een veertigjarige vrouw een heel andere kijk op haar familie.
Titre
Niets weerstaat de nacht
Auteur
Delphine De Vigan 1966-
Traducteur
Jan Versteeg
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Rien ne s'oppose à la nuit
Éditeur
Amsterdam: De Geus, 2017 | Autres éditions
445 p.
ISBN
9789044538977 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 200 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Na het impressionante en ondertussen succesvol verfilmde No en ik en het al even intrigerende Ondergrondse uren was het reikhalzend uitkijken naar nieuw werk van de Parisienne Delphine de Vigan (1966). Twee jaar geleden verscheen Rien ne s’ oppose à la nuit in Frankrijk, goed voor meer dan 500.000 verkochte exemplaren. Deze roman kreeg nu een prima Nederlandse vertaling. Het autobiografische Niets weerstaat de nacht is opnieuw een reis naar de diepten van de menselijke ziel.
Op een kille ochtend in januari treft Delphine de Vigan haar moeder dood aan. Enkele maanden later — als de eerste pijn wat geminderd is — rijpt het idee om een boek aan haar moeder te wijden. Ze kan zich hiervoor baseren op de brieven, papieren en teksten die haar moeder haar naliet. Maar dat plan lijkt haar aanvankelijk te alomvattend en gevaarlijk. Haar desperate en met een alcoholprobleem worstelende moeder vormt een te somber en troosteloos terrein. Maar het idee laat de Vigan…Lire la suite
Met het afscheid van haar moeder, die zichzelf op 61-jarige leeftijd doodde, is voor haar dochter de noodzaak geboren het complexe, in raadselen gehulde verleden van haar moeder te ontrafelen. Ooit was haar moeder, die opgroeide in een kinderrijk en ogenschijnlijk gelukkig gezin, een veelbelovend kindsterretje. Vanaf het moment dat zich binnen dat gezin tragische maar onbespreekbare gebeurtenissen aandienen, ontwikkelt zij zich tot een breekbare, introverte, ontroostbare vrouw. Met een schrijnend gevoel van onmacht moet de dochter aanzien hoe de neergang zich voltrekt aan haar moeder, die lijdt aan een ernstige psychische stoornis. Autobiografische roman van de Franse auteur (1966), die onder het pseudoniem Lou Delvig debuteerde met 'Jours sans faim' (2001). Met de nodige prudentie en in een geserreerde stijl richt de dochter een indrukwekkend monument op voor haar moeder, dat in de fraaie Nederlandse vertaling voor een breed publiek toegankelijk is.

À propos de Delphine De Vigan

CC BY-SA 3.0 - Image by Ji-Elle

Delphine de Vigan est une romancière, scénariste et réalisatrice française, née le 1er mars 1966 à Boulogne-Billancourt.

Elle est l'auteur de dix romans dont D’après une histoire vraie, couronné par le prix Renaudot et le prix Goncourt des lycéens en 2015.

Biographie

Carrière

Après une formation au CELSA et divers emplois successifs, Delphine de Vigan devient directrice d’études dans un institut de sondage.

Sous le pseudonyme de Lou Delvig, elle écrit son premier roman, qu'elle qualifie de "fiction autobiographique" : Jours sans faim (2001),, qui raconte le combat d’une jeune femme contre l’anorexie. Un recueil de nouvelles et un second roman suivent en 2005, publiés sous son vrai nom.

En lire plus sur Wikipedia