Livre
Néerlandais

Lotta ruimt op

Diane Put (auteur), Rik De Wulf (auteur)
Dans la série:
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Het favoriete picknickplekje van de kippen Lotta, Nina en Lie ligt vol afval. Waar moet die troep heen? De vijver is geen geschikte plaats en begraven of verbranden is geen optie. Dan heeft Lotta een idee: ze gebruiken de rommel om een speeltuin te bouwen.
Titre
Lotta ruimt op
Auteur
Diane Put Rik De Wulf 1958-
Langue
Néerlandais
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2012
[28] p. : ill.
ISBN
9789044817829 (hardback)
Placing suggestion
Natuur (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Lotta, de vrolijke kip-met-laarsjes, trekt er met haar vriendinnen op uit voor een gezellige picknickdag. Maar wat een teleurstelling wanneer ze hun lievelingsplek vol afval aantreffen. ‘"Hier kunnen we niet spelen," zucht Lie. "En ook niet picknicken," moppert Lotta. Nina denkt na. "We gooien die rommel gewoon in de vijver."’ Maar daar is mevrouw Karper het niet mee eens. De natuur krijgt letterlijk een stem wanneer uit de vijver ‘Niet doen!’ klinkt en mevrouw Karper de kippen overtuigt dat haar kinderen ziek worden wanneer ze tussen het afval moeten zwemmen.
Met Lotta ruimt op zetten Diane Put en Rik De Wulf in op milieuzorg. De auteurs breken een lans voor recyclage: met een versleten band, hout, blikjes en een kapotte stoel bouwen de vriendinnen een leuke speelplek met een wip en een schommel. Voldaan rolt het trio de picknickmat uit en kakelen ze na over hun aanpak: ‘En de vriendinnen zijn het erover eens, wie afval vermijdt, hoeft het niet kwijt!’ De verhaallijn maak…Lire la suite
Lotta de kip wil met haar twee vriendinnetjes bij de vijver gaan spelen, maar als ze daar aankomen blijkt het grasveld vol met afval te liggen. Wat nu? Ze bedenken van alles om het weg te krijgen. In het water gooien? Verbranden? Begraven? Nee, dat kan niet. Tot ze een heel goed idee krijgen. In dit vierde boek over Lotta staan het milieu en hergebruik van materialen centraal. Er wordt op een voor oudere peuters en jonge kleuters heldere wijze verteld wat je met afval wel en niet moet doen. Het is een aardig verhaal. De illustraties, die steeds over twee pagina's doorlopen, zijn helder van kleur, vrolijk en duidelijk. Op het voorste schutblad staat een veld vol klaprozen waartussen rommel ligt, op het achterste schutblad staan tips over wat je wel en niet moet doen om milieuvriendelijk te handelen. Het boek is ook goed te gebruiken in schoolverband bij milieuprojecten. Vierde prentenboek over kip Lotta*. Vanaf ca. 4 jaar.

Lotta ruimt op

Lotta de kip beleeft opnieuw een avontuur met haar vriendinnen Nina en Lie. Deze keer wil het drietal gaan picknicken aan de waterkant. Maar wat zien ze daar? Troep! Samen proberen ze van de troep af te raken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Na enkele mislukte pogingen komt er dan toch een goede oplossing uit de bus.
Een interessant boek voor alle MOS-leerkrachten (Milieuzorg op School), die met jonge kinderen werken. Het verhaal is naar mijn gevoel voornamelijk geschreven om kleuters op een aangename manier te laten nadenken over het milieu en over milieuverontreiniging. Een onderwerp dat op deze manier concreter kan worden gemaakt. Een vis legt uit waarom je het water niet mag vervuilen, een mol legt uit waarom je de bodem niet mag vervuilen en wat dacht je, een vogel legt uit waarom je de lucht niet mag vervuilen. Lotta geeft de kleuters achteraan in het boek nog wat handige tips mee om thuis en op school toe te passen. Allemaal onder het motto ‘Wie afval vermijdt … hoe…Lire la suite

Suggestions