Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Catwalk

Dirk Bracke (auteur)
Public cible:
12-14 ans et plus
Polly (16) heeft een modellenwedstrijd gewonnen. De opdrachten stromen binnen. Ze komt in een wereld van opdringerige mannen, voorliegen en stalkers terecht. Dan ontmoet ze ook nog de knappe David. Vanaf ca. 13 jaar.
Titre
Catwalk
Auteur
Dirk Bracke
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2011
149 p.
ISBN
9789059083943 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 350 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De scherpe kantjes van de modewereld

Na enkele zwaarmoedige jeugdromans over jongerenbendes, verkrachters en mensensmokkel, was Dirk Bracke naar eigen zeggen toe aan een lichter onderwerp. Mode bijvoorbeeld. Maar Bracke zou Bracke niet zijn als ook niet in dit boek een meisjesdroom een scherp kantje krijgt.

De roodharige en groenogige Antwerpse schone Polly (die niet toevallig lijkt op model Ellen De Corte, zie kader) wordt door haar vriendinnen aangespoord deel te nemen aan een modellenwedstrijd. Tot haar eigen verbazing wint ze die ook nog. Polly merkt al snel dat het pad naar een succesvolle modellencarrière geplaveid is met o.a. gladde kerels die covers beloven 'in ruil voor', anorexia en verleidelijke, maar onbetrouwbare mannelijke modellen. Om aan de weerstand van haar stiefvader te ontsnappen, vlucht ze naar haar vader in Hasselt. Maar iemand bespioneert haar...

"De modewereld trok me eerst niet zo erg aan om er iets over te schrijven. Toen ik met Ellen in contact kwam, leerde ik toch andere kanten van di…Lire la suite

Dirk Bracke duikt in modellenwereld

Stekene

De Stekense jeugdauteur Dirk Bracke heeft een nieuw boek klaar. Voor 'Catwalk' dook hij in de wereld van de modellen. "De inspiratie voor het boek kwam er na contact met model Ellen De Corte. Ze wees me op de donkere kantjes van het wereldje, zoals de concurrentie van Oost-Europese meisjes die onder de prijs werken en tot veel bereid zijn."

Het hoofdpersonage in 'Catwalk' is de roodharige en groen-ogige Antwerpse Polly. Ze wordt door haar vriendinnen aangespoord deel te nemen aan een modellenwedstrijd en wint die. Polly merkt al snel dat het pad naar een succesvolle modellencarrière heel wat offers vraagt. Ook thema's als anorexia, diëten en relaties die op de klippen lopen, komen aan bod.

Intussen is Bracke al bezig aan zijn volgende boek. Dit keer over een Pools meisje dat naar ons land is gelokt met valse beloften en in de escortewereld verzeild geraakt. Intussen liggen er ook plannen op tafel om eerder werk van Bracke - 'Black' en 'Een lege brug' - te …Lire la suite

Dirk Bracke staat in Vlaanderen al vele jaren bekend om zijn probleemboeken voor jeugd zoals onder meer Het engelenhuis, Black en Back. De cover van Catwalk lijkt op de cover van een tienermagazine en vertoont daarom vele overeenkomsten met die van de reeks ‘A.K.A. Kick Fearless: de stoerste fashionista van de wereld!’.
De titel en modefoto geven al een goed beeld van waar het verhaal over gaat. Penny, een meisje van zestien jaar, loopt op een dag met haar vriendinnen over de Meir in Antwerpen en hoort van een onbekende vrouw dat ze geschikt zou zijn om model te worden. Hoewel ze dit aanbod afslaat, begint ze toch te wennen aan het idee en zoekt een fotograaf om wat foto’s van haar te nemen. Vervolgens doet ze mee aan een wedstrijd van het tijdschrift ‘Boeket’. Tot haar verbazing wint ze deze verkiezing en gaat er een hele nieuwe wereld met allerlei opdrachten en feestjes voor haar open.
Hoewel haar evolutie van onwetend schoolmeisje tot bekend mo…Lire la suite
Als Polly (16) een belangrijke modellenwedstrijd wint, is ze superblij! Haar stiefvader Ron weet van niets; van hem mag ze niet eens meedoen. Een van de prijzen is dat ze ingeschreven wordt bij een modellenbureau, waarna de opdrachten binnenstromen. Polly komt in een voor haar tot dan toe onbekende wereld terecht: opdringerige mannen, voorliegen, in natura betalen voor een opdracht en mannelijk model David die allerlei gevoelens bij haar oproept. Tussen al die verwikkelingen door loopt ook nog de verhaallijn van de stalker, die haar met enige regelmaat sms'jes stuurt die steeds dreigender worden. In deze uitgave met een omslag dat eruitziet als een glossy meidentijdschrift, volgen de avonturen elkaar in een sneltreinvaart op. Soms wat doorzichtig en toevallig, meestal wel voorstelbaar voor tienermeiden. De populaire Vlaamse auteur, die veel maatschappijkritische thema’s in zijn boeken verwerkt, weet de belevingswereld van tienermeiden die ook model willen worden, goed te schetsen en g…Lire la suite

Catwalk

Op een dag wordt Polly aangesproken met de vraag of ze een carrière als fotomodel zou overwegen. Ze wil het best proberen, doet mee aan een modellenwedstrijd en wint. Hoe zal haar dominante stiefvader Rob die niet eens tolereert dat ze topjes draagt, daarop reageren? Ze komt terecht in een wereld van succes, glamour en feestjes, maar ontdekt al even snel de keerzijde van de medaille: de opdringerige mannen, vervelende berichten op Facebook en dreigende sms'jes. Het is duidelijk dat niet iedereen het goed met haar voor heeft. Haar vriend Lars steunt haar, maar het modellenleven valt maar moeilijk te verzoenen met een normaal bestaan. En dan ontmoet ze tijdens een fotoshoot de knappe David. Polly is echter niet de enige die zijn aandacht geniet. Door alles heen loopt een steeds dreigender wordende verhaallijn van sms'jes gestuurd door een stalker. Alles wordt opgelost in de niet echt verrassende ontknoping.
Een oppervlakkig verhaal boordevol clichés. De hoofdfiguur komt niet echt …Lire la suite

À propos de Dirk Bracke

CC BY-SA 4.0 - Image by Grencken

Dirk Bracke, né le 4 juin 1953 à Saint-Gilles-Waes en province de Flandre-Orientale et mort le 15 juin 2021 à Stekene, est un écrivain belge flamand de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Bracke suit une formation en économie à Saint-Nicolas, en Flandre-Orientale. Il travaille ensuite à la poste et finit par vivre de sa plume.

En seize ans, il a vendu plus de 300 000 livres. Son œuvre est traduite en danois, allemand, espagnol et polonais.

En février 2010 est sorti le film Bo, une adaptation de son livre Het Engelenhuis (La Maison des anges) et réalisée par Hans Herbots. Ella-June Henrard, une actrice flamande de seize ans, joue le rôle pri…En lire plus sur Wikipedia