Livre
Néerlandais

Griezelverhalen uit het Waasland

Dirk Bracke (auteur), Rob Baetens (auteur), Dirk Nielandt (auteur)
Tien griezelverhalen over griezels en griezelgebeurtenissen uit het Belgische Waasland, gebaseerd op authentieke verhalen. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
Griezelverhalen uit het Waasland / Dirk Bracke, Rob Baetens, Dirk Nielandt ... [et al.]
Auteur
Dirk Bracke Rob Baetens Dirk Nielandt
Langue
Néerlandais
Éditeur
Sint-Niklaas: Abimo, 2007
144 p.
ISBN
9789059323711

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Mijn grootmoeder woonde in het oostelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen, hemelsbreed zo'n twintig kilometer van het Waasland. Als kind hoorde ik daar verhalen over den Osschaert. Hoe die een vrachtrijder die 's avonds laat met kar en paard naar huis reed, op z'n rug besprong. Dat klopt dus wel met de opmerking bij het verhaal van Osschaert uit deze bundel: "Ook buiten het Waasland kwam Osschaert voor."

In de bundel brengen vijf auteurs tien verhalen samen over griezelige, spookachtige verschijnselen. Ze hebben zich laten inspireren door verhalen die soms al eeuwenlang rondverteld worden en uit alle hoeken van het Waasland komen: Moerbeke, Rupelmonde, Stekene, Lokeren, Sint-Niklaas, De Klinge, Waasmunster, Elversele, Haasdonk... Verhalen over de al genoemde Osschaert, over de Rode Ruiter, toverkollen, een geheimzinnig non, over heksen en Wan Trien, over de Hellewagen en de Duivelskoets, en over geheimzinnige plaatsen als Bogaertshof en Duivelskasteel. Als je jezelf realiseert hoe e…Lire la suite
Tien griezelverhalen over griezels en griezelgebeurtenissen uit de Belgische streek Waasland door vijf jeugdboekenauteurs herschreven naar authentieke verhalen en getuigenissen uit die streek. Deze verhalen zijn soms zeer angstaanjagend. Na ieder verhaal volgt een stukje met de geschiedenis van het verhaal in een andere lay-out. Het taalgebruik is beeldend, met korte zinnen en over het algemeen afgestemd op jeugdige lezers. Er zijn af en toe termen die wat meer verklaring nodig hebben; die wordt ook in de tekst gegeven. Naast de in groen, rood en zwarttinten uitgevoerde voorplat (kattenhoofd met bloedend oog) is er slechts een illustratie (een plattegrond). De typografie is verzorgd en aantrekkelijk. De verhalen zullen zeker in de smaak vallen bij kinderen die van griezelverhalen houden; er kan flink gegriezeld worden. Vanaf ca. 10 jaar is het boek technisch goed leesbaar, inhoudelijk is de thematiek soms aangrijpend.

Griezelverhalen uit het Waasland

Een spookhoeve, een hellewagen, een geheimzinnige Rode Ruiter, een weerwolf, monsters met rook uit hun ogen en slagtanden in hun kwijlende mond. Doodsangsten, bloed, vuur, dood, vervloekingen ... Welkom in de wereld van onze oude legendes. Je kent ze misschien niet meer, maar vroeger had elke stad, elk dorp er wel een of meer. Ze waren minstens zo populair als games vandaag zijn, of als urban legends: ze jagen ons schrik aan maar we vertellen ze oh zo graag! En altijd hebben we het van horen zeggen of kennen we iemand die iemand kent die weet van iemand die het écht heeft meegemaakt. Echt waar! Zo was het ook met deze oude verhalen. Wij weten nu wel beter als het over heksen en duivels gaat, maar pas op, wees maar gerust dat ze je nachtrust verstoren als je hun verhalen net voor het slapen gaan hoort vertellen. Zou het misschien toch niet kunnen dat ...? Omdat goede verhalen nooit verloren mogen gaan, haalde de Erfgoedcel Waasland tien oude legendes van onder het stof. Ze vroeg aan…Lire la suite

À propos de Dirk Bracke

CC BY-SA 4.0 - Image by Grencken

Dirk Bracke, né le 4 juin 1953 à Saint-Gilles-Waes en province de Flandre-Orientale et mort le 15 juin 2021 à Stekene, est un écrivain belge flamand de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Bracke suit une formation en économie à Saint-Nicolas, en Flandre-Orientale. Il travaille ensuite à la poste et finit par vivre de sa plume.

En seize ans, il a vendu plus de 300 000 livres. Son œuvre est traduite en danois, allemand, espagnol et polonais.

En février 2010 est sorti le film Bo, une adaptation de son livre Het Engelenhuis (La Maison des anges) et réalisée par Hans Herbots. Ella-June Henrard, une actrice flamande de seize ans, joue le rôle pri…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions