Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Het uur nul

Dirk Bracke (auteur)
Dans la série:
Public cible:
15 ans et plus
Genre:
De levensstijl van Ben en zijn vrienden is egoi͏̈stisch gericht op snel succes, geld en seks, totdat hij seropositief blijkt te zijn. Vanaf ca. 14 jaar.
Sujet
Aids
Titre
Het uur nul
Auteur
Dirk Bracke
Langue
Néerlandais
Édition
7
Éditeur
Leuven: Davidsfonds, 2007 | Autres éditions
188 p.
ISBN
9789065657572 (hardback) 90-6565-757-6 9789065657572 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Dirk Bracke schrijft heldere jeugdroman over aids

Dirk Bracke schrijft met 'Het uur nul' een jeugdroman over aids. Hij schrijft het verhaal van de zestienjarige, seropositieve Ben. Bracke noemt de dingen bij naam, en dat pleit voor hem. Het betekent echter wel dat de lezers van het boek liefst levensrijpe tieners zijn..

Je bent jong en je wil wat. Al is dat larie, want eigenlijk weet Ben absoluut niet wat hij wil. Hij is een doorsnee tiener, hij lummelt wat aan met zijn kameraden, voelt de vlinders in zijn buik en rookt af en toe wel eens een jointje. Meer moet dat niet zijn. Of toch wel?

Meer kan er echter niet zijn, want Ben is seropositief. Ben is zestien en gaat dood aan een ziekte die alleen bij drugsspuiters en homoseksuelen voorkwam. Ben is geen van beiden.

In 'Het uur nul' beschrijft Dirk Bracke de leefwereld van Ben. Een banaal en tegelijkertijd vrij turbulent leven, een leven van zoeken en niet vinden. Eenmaal Ben 'zijn' liefde wel gevonden heeft, kiest hij ervoor om die bewust af te stoten omdat hij doodziek is. Aids is immers vooral een eenzame ziekte.

In deze jeugdroman wil Bracke heel wat informatie kwijt over aids en wat de ziekte met je doet. Jammer genoeg bewandelt Bracke daarvoor de wegen van de drugsgebruiker en die van de besmette 'tienerprostituee'. Met die w…Lire la suite

Jeugdroman over het onderwerp aids. Het is een vrijgevochten groepje jongens en meisjes waartoe Ben, Filip, Nancy en Diana behoren. De levensstijl van de jongeren is onverschillig, grof, gericht op geld en uiterlijk vertoon. Een vriendin hebben betekent haar bezitten, en als het even kan: neuken. De stap naar de drugsscene is gauw gemaakt. Het boek schrijft openhartig over seks. De meisjes zijn seksueel tot veel bereid, of ze nu wel of niet een verleden van sekseel misbruik met zich meedragen. Natuurlijk is het een drama als blijkt dat Ben, 16 jaar, seropositief is. Het boek beschrijft en etaleert, zonder moralisme, maar wel oppervlakkig. De informatie over het HIV-virus en de ziekte aids is niet onjuist. Het nihilisme van deze jongeren lijkt overdreven. De roman zal vooral gelezen worden uit voyeuristische overwegingen, of vanwege sensatiezucht. Modern omslag met een collage-achtige potloodtekening van de vier hoofdpersonages. Vanaf ca. 14 jaar.

À propos de Dirk Bracke

CC BY-SA 4.0 - Image by Grencken

Dirk Bracke, né le 4 juin 1953 à Saint-Gilles-Waes en province de Flandre-Orientale et mort le 15 juin 2021 à Stekene, est un écrivain belge flamand de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Bracke suit une formation en économie à Saint-Nicolas, en Flandre-Orientale. Il travaille ensuite à la poste et finit par vivre de sa plume.

En seize ans, il a vendu plus de 300 000 livres. Son œuvre est traduite en danois, allemand, espagnol et polonais.

En février 2010 est sorti le film Bo, une adaptation de son livre Het Engelenhuis (La Maison des anges) et réalisée par Hans Herbots. Ella-June Henrard, une actrice flamande …En lire plus sur Wikipedia