Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Vuurmeisje

Dirk Bracke (auteur)
Dans la série:
Public cible:
12-14 ans et plus
Een jonge Neanderthaler moet elke dag vechten voor zijn bestaan, niet alleen in de natuur maar ook in zijn groep. Vanaf ca. 13 jaar.
Sujet
IJstijden
Titre
Vuurmeisje
Auteur
Dirk Bracke
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds, 2004 | Autres éditions
128 p.
Note
Vuurmeisje is een herwerkte uitg. van Steen
ISBN
90-5908-098-X

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Vuurmeisje is een opgefriste heruitgave van het debuut van Dirk Brack, Steen (DF-Infodok, 1993). Het verhaal speelt zich zo'n 60.000 jaar geleden af. Steen behoort tot een groep Neanderthalers die in barre omstandigheden proberen te overleven. Bracke tekent hun dierlijke levenswijze aanschouwelijk en beeldrijk. Zijn taalschat volgt hun gedrag. Ze 'grommen', 'bijten' en 'brullen'. Met Steen als voortrekker ontwikkelt de groep langzaam een menselijker gedrag. Er komt plaats voor emoties en Steen wordt zelfs gevoelig voor een hogere aanwezigheid.

Dit debuut van Bracke behoort nog altijd tot zijn betere werk en werd dan ook terecht opnieuw uitgegeven. [Jet Marchau]
In deze historische tienerroman wordt het gewone, dagelijkse leven van de eerste oermensen in het stenen tijdperk beschreven. De Neanderthalers leven in niet al te grote groepen, wonen in holen en grotten en trekken naar een nieuw jachtgebied als de buit op raakt. Er heersen strenge groepsnormen, zo wordt de leider b.v. nooit tegengesproken en is het recht van de sterkste bepalend voor het overleven. De tijden zijn bar: koude, een gevaarlijke aanval, honger of uitputting liggen constant op de loer. De jachtmethoden met stokken, stenen en vuistbijlen zijn primitief en wreed, maar het verschalken van een prooi is de enige kans om te overleven. De jachttaferelen worden spannend en realistisch beschreven. Er ontstaat een liefde tussen de jager Steen en zijn vriendin Vuurmeisje. Maar we zijn ook getuige van een machtsstrijd in de groep, waarna een nieuwe leider opstaat met meer oog voor de kwaliteiten van zijn groep en meer mogelijkheid tot inspraak (enigszins anachronistisch). Een avontuu…Lire la suite

À propos de Dirk Bracke

CC BY-SA 4.0 - Image by Grencken

Dirk Bracke, né le 4 juin 1953 à Saint-Gilles-Waes en province de Flandre-Orientale et mort le 15 juin 2021 à Stekene, est un écrivain belge flamand de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Bracke suit une formation en économie à Saint-Nicolas, en Flandre-Orientale. Il travaille ensuite à la poste et finit par vivre de sa plume.

En seize ans, il a vendu plus de 300 000 livres. Son œuvre est traduite en danois, allemand, espagnol et polonais.

En février 2010 est sorti le film Bo, une adaptation de son livre Het Engelenhuis (La Maison des anges) et réalisée par Hans Herbots. Ella-June Henrard, une actrice flamande de seize ans, joue le rôle pri…En lire plus sur Wikipedia