Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Damiaan : de held van Molokai

Dirk Musschoot (auteur)

Damiaan : de held van Molokai

Public cible:
12-14 ans et plus
Verteld wordt hoe de Vlaamse pater Damiaan zich in de negentiende eeuw inspande voor de melaatsen op het Hawai͏̈aanse eiland Molokai͏̈. Met informatie over lepra. Met illustraties in zwart-wit en kleur. Vanaf ca. 11 jaar.
Titre
Damiaan : de held van Molokai
Auteur
Dirk Musschoot
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2009
63 p. : ill.
ISBN
9789020984149
Placing suggestion
244.6 (SISO) Christendom (ZIZO)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 200 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Uitgeverij Lannoo wil met rijkelijk geïllustreerde actualiteitsboeken als dit actuele informatie toegankelijk maken voor kinderen vanaf tien jaar. Deze boeken gaan dieper in op een bepaald onderwerp en geven er een volledige beeld van. Dat vormt een voordeel in deze maatschappij die bol staat van razendsnelle kennisoverdracht, kennis die daardoor soms onvolledig of onjuist is. Met de boeken uit deze reeks is dat dus niet het geval, want elk onderwerp wordt gestructureerd ontleed en uitgediept.
De boeken worden uitgebracht in hardcover en bevatten zeer veel foto's van uitstekende kwaliteit. De foto's dragen zeker bij tot de uitstraling van de reeks. De lay-out is verrassend en afwisselend, en er is weinig gewone doorlopende tekst, waardoor de boeken goed aangepast zijn aan de doelgroep. Het lettertype wisselt af, niet ten koste van de leesbaarheid. Je ziet dat er goed over nagedacht is.
Het voordeel van actualiteitsboeken is dat ze inspelen op wat op een bepaald moment, en op ko…Lire la suite
In overwegend korte zinnen wordt in een naar een roman tenderende stijl het onbaatzuchtige leven van de Belgische boerenzoon Jozef De Veuster (1840-1889) indringend belicht, door een krantenjournalist. Het accent ligt vooral op de periode 1863 tot 1889, waarin hij als (de nu wereldvermaarde) pater Damiaan, missionaris van de congregatie 'Heilige Harten van Jezus en Maria', ook wel 'Picpussen' geheten, met gevaar voor eigen leven op de Hawaiï-eilanden werkzaam was. Centraal staat zijn baanbrekend werk voor het welzijn en menswaardig sterven van de tot dan toe verstoten leprozen op het schiereiland Kalaupapa, waar hijzelf na zestien jaar ook aan de besmetting overlijdt. Afwisselend wordt teruggeblikt op zijn jeugd en opleiding en ingegaan op het fenomeen lepra, de geografische ligging van zijn werkterrein, het lot van de bewoners toen en de huidige situatie daar. Ter aanvulling o.a. getuigenissen van enige huidige leprapatiënten en andere zieken die genazen onder voorspraak van pater Da…Lire la suite