Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Ravenhaar

Do Van Ranst (auteur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Zes vrienden bedenken een laatste spel voordat ze naar de middelbare school gaan: Bram en Fatima zullen trouwen. Maar voor haar blijkt er meer achter te zitten dan een spel. Vanaf ca. 12 jaar.
Titre
Ravenhaar
Auteur
Do Van Ranst
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2005
84 p.
ISBN
90-5908-128-5

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 250 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Op de wip


Do van Ranst

Ravenhaar

Davidsfonds/Infodok, Leuven, 84 p., 13,50 euro.

Van Do van Ranst (vorig jaar nog bekroond met de Prijs Knokke-Heist) verscheen Ravenhaar. Een clubje jongelui bij elkaar, twaalf zijn ze en dus op de wip tussen kind en puber, zit als vanouds in hun schuurtje een nieuw spel te bedenken. "Ik zie ons in de schuur op de grond zitten... We zitten als reuzen, geklemd in een kabouterhuisje. Het hout kraakt en zal het spoedig begeven onder de druk van onze veel te grote lichamen."

Spelletjes verzinnen, daar zijn ze al die jaren erg goed in geweest: brandweerkazerne naspelen, bijvoorbeeld, of een rusthuis voor bejaarde kippen opzetten, of een beautysalon, of een oversteekplaats voor kikkers aanleggen... Maar dit keer moet het "iets groots" zijn, vinden ze, beter dan wat ze ooit deden: "omdat het misschien het allerlaatste spel zal zijn dat we ooit zullen spelen". Beter dan die Italiaanse kusfilm ook, die ze zouden overdoen, en waar ze spijt van kreg…Lire la suite

Ravenhaar is nieuwste kinderboek van Do van Ranst

HAMME Jeugdauteur Do van Ranst heeft een nieuw boek uit: 'Ravenhaar'.

Het boek gaat over Bram en Fatima en hun vrienden. Omdat Fatima zo'n donker haar heeft, wordt ze ook wel Ravenhaar genoemd. Samen met Ben, Mies, Dorien, Stan en Victor spelen ze regelmatig spelletjes. Maar ze worden groot. Ze zijn ondertussen 12 jaar en gaan binnenkort allemaal naar een verschillende school. Tijd voor een laatste spel. Maar Ravenhaars vader mag er niet van weten. «Vriendschap en liefde staan centraal in dit boek. Het geeft ook de sfeer weer van het ouder worden, van het 'kindzijn' verliezen», verklapt auteur van Ranst alvast over zijn zevende boek.

'Ravenhaar' is voor lezers vanaf 11 jaar en kost 12,25 euro. Het boek zal in februari in de boekenhandel liggen. Meer info: www.dovanranst.be.


Vier jongens en drie meisjes tussen elf en dertien jaar nemen op een originele manier afscheid van hun kindertijd. Voor hun laatste fantasiespel kiezen ze voor een trouwpartij. De gelukkigen zijn Bram, de verteller, en de Marokkaanse Fatima, die ze vanwege haar gitzwarte haar Ravenhaar noemen. De andere clubleden zorgen voor de aankleding en de enscenering.

Dit verrassende uitgangspunt brengt de overgang tussen de kindertijd en de puberteit origineel in beeld. Van Ranst ensceneert en beschrijft filmisch. Hij laat het cameraoog langzaam zijn personages aftasten en registreert feilloos hoe Bram aarzelt tussen kinderlijke stoerheid en puberale verliefdheid. Flashbacks naar vroegere onschuldige kinderspelletjes botsen met de sensualiteit in hun nieuwe spel. De innerlijke spanning neemt toe. Maar ook culturen botsen in het nieuwe spel. Niet enkel wordt er in België anders getrouwd dan in Marokko, ook de opvatting over liefde en trouw is anders. 'Anders is dus spannend' krijgt het cl…Lire la suite
Zes jongeren verzinnen samen al jaren grote spelen. Ze bootsen de werkelijkheid zo goed mogelijk na, steeds in de volle overtuiging dat het spel is. Nu naderen ze het moment dat ze nog één laatste spel spelen, voordat ze naar het voortgezet onderwijs gaan. Ze zullen doen alsof Bram en Fatima (Ravenhaar) gaan trouwen. Alle voorbereidingen worden getroffen. Gaandeweg wordt duidelijk dat er veel meer achter zit, vooral voor Fatima. Begrijpen de jongelui elkaar wel? Zijn ze echt zulke goede vrienden als ze dachten? En is dit nog een spel? De schrijver laveert in deze novelle knap tussen spel en realiteit, tussen kindertijd en volwassenheid en tussen culturen die totaal anders tegen verschillende zaken aankijken. Met de hoofdpersoon (Bram) maken lezers een leerproces door dat sterk in de buurt komt van een inwijding. Het taalgebruik is soms wat zoekend, wat past bij de gebeurtenissen. Vanaf ca. 12 jaar.

Ravenhaar

Al zeven jaar lang vormen vier jongens en twee meisjes samen een club. Ze verzinnen grootse ‘spelen’ en werken die uit tot in de details. Ondernemingen als een ziekenhuis, een winkelcentrum of pottenbakkerij hielden hen wekenlang bezig. Nu zij, op de drempel van de middelbare school, stilaan te groot worden voor dit soort spelletjes, willen zij afsluiten met iets heel speciaals. Ravenhaar, die eigenlijk Fatima heet, heeft een idee: ze zullen een trouwpartij in scène zetten, met alles erop en eraan. Zijzelf wil de bruid zijn en Bram, de ik-verteller in het boek, stelt zich meteen ter beschikking als bruidegom. Ravenhaar is pas twee jaar bij de club. Zij werd geïntroduceerd door één van de meisjes. Een tijdlang hebben de andere leden haar een beetje genegeerd omdat ze haar wat vreemd vonden, met haar hoofddoek, haar vasten en andere onbekende gewoontes. De hennatatoeage waarop Ravenhaar hen trakteerde, zorgde voor de doorbraak. Zij werd één van hen. Op de drempel van hun puberteit ontde…Lire la suite