Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

De dagboeken van Cassandra Mortmain

Autre titre Cassandra en het kasteel

Dodie Smith (auteur), Hannie Tijman (traducteur)

De dagboeken van Cassandra Mortmain

Autre titre Cassandra en het kasteel

Een opgroeiend meisje houdt in een dagboek de liefdesverwikkelingen bij van haar excentrieke familie op een vervallen kasteel.
Titre
De dagboeken van Cassandra Mortmain
Autre titre
Cassandra en het kasteel
Auteur
Dodie Smith
Traducteur
Hannie Tijman
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
I capture the castle
Éditeur
Elburg: Uitgeverij Karmijn, © 2017 | Autres éditions
397 p.
ISBN
9789492168061 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Liefste dagboek

Roman. Dodie Smith is wereldbekend van 101 dalmatiërs, maar haar debuutroman I capture the castle uit 1948 is haar meesterwerk. Jane Austen met een aanbeveling van J.K. Rowling.

Natuurlijk zijn ze lief, die dalmatiërs, van het eerste tot het laatste zwartgevlekte exemplaar, maar wie Dodie Smith (1896-1990) afwijst op basis van de beroemde Disneyverfilming doet haar geen recht. Smith, die eerst actrice wilde worden, daarna theaterteksten en filmscenario's schreef, begon aan haar eerste roman toen ze in Amerika woonde. Ze had heimwee naar Engeland met zijn droefgeestige herfsten, mistige landschappen, ingewikkelde theerituelen, zijn kurkdroge humor. Wie al begint te kwispelen bij deze opsomming kan met een gerust hart beginnen aan De dagboeken van Cassandra Mortmain, zoals I capture the castle in de nieuwe Nederlandse vertaling heet. Uit elk woord in deze roman straalt dat oer-Engelse waar anglofielen niet aan kunnen weerstaan. Somber ogend kasteel in de rimboe van Suffolk: check. Jonge heldin met ongebreidelde fantasie: check. Praatgrage dominee met een voorliefde voor likeurtjes: check.

We kunnen nog we…Lire la suite

De Engelse schrijver Mortmain is beroemd tot in Amerika door zijn meesterwerk 'Jacob worstelt', een roman doorspekt met filosofie en poëzie. Nu kan hij maar niet beginnen aan een tweede boek en zijn omgeving tracht de reden te vinden van zijn writer's block. Ondertussen leeft hij met zijn tweede vrouw Topaas, zijn dochters Rose en Cassandra en zijn zoon Thomas op de rand van de armoede in een vervallen kasteel dat hij huurt van de inmiddels overleden eigenaar van Scotney Hall. Dan wordt Scotney Hall opnieuw bewoond door twee knappe mannen. De kleinzonen van de eigenaar nemen er hun intrek met hun moeder. De mooie Rose ziet haar kans om uit de armoe te geraken door de rijke erfgenaam Simon aan de haak te slaan. Ze legt het er zo dik op dat beide broers haar doorzien en de Mortmains helemaal links laten liggen. De kinderen doen wanhopige pogingen om hun vader weer aan het schrijven te krijgen.

Het verhaal is het dagboek van Cassandra. Ze wil schrijfster worden en dit dagboek is e…Lire la suite
De 17-jarige Cassandra Mortmain (ik-figuur) woont in een vervallen kasteel op het Engelse platteland, met haar vader, die aan een writer’s block lijdt, excentrieke stiefmoeder Topaz, zus Rose en broer Thomas. Ze zijn arm en verlangen naar een luxueuzer leven. In haar dagboeken mijmert Cassandra over zichzelf en haar familie, terwijl Rose droomt van een rijke man die hun (geld)zorgen zal oplossen. Als plotseling twee jonge, rijke Amerikanen opduiken, volgen er allerlei romantische verwikkelingen. Het einde is vrij modern voor een boek uit 1949. Destijds was het een bestseller in Engeland en nu wordt het nog steeds herdrukt. Dit komt door het scherpzinnige, nuchtere hoofdpersonage dat de wereld met een frisse blik observeert. De thematiek is van alle tijden, de personages zijn mooi uitgewerkt en de stijl is vlot en humorvol. De eerste Nederlandse vertaling* verscheen in 1951; deze uitgave is een nieuwe vertaling. Een tijdloze roman die jongeren nog steeds zal aanspreken, al moeten ze af…Lire la suite

À propos de Dodie Smith

Dorothy Gladys « Dodie » Smith, née le 3 mai 1896 à Whitefield, dans le Grand Manchester, et morte le 24 novembre 1990 à Uttlesford, dans l'Essex, est une romancière, dramaturge et scénariste britannique principalement connue pour deux de ses ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse : Le Château de Cassandra (I Capture the Castle, 1949) et Les 101 Dalmatiens (The Hundred and One Dalmatians, 1956).

Biographie

Enfant unique d'une famille aisée, elle passe son enfance dans la maison de ses grands-parents, près de Manchester, où sa mère emménage après la mort de son mari en 1898. Elle développe très tôt une passion pour le théâtre, d'autant que son grand-père est un spectateur assidu des salles et qu'il y amène …En lire plus sur Wikipedia