Opa Daniele wordt gevraagd drie dagen op zijn vierjarige kleinzoon Mario te passen in Napels, zijn geboorteplaats die hij haat, maar Daniele moet ook een boek illustreren en dreigt zijn deadline niet te halen omdat Mario voortdurend roet in het eten gooit.
Titre
Geintje : roman
Auteur
Domenico Starnone
Traducteur
Manon Smits
Auteur de l'introduction
Jhumpa Lahiri
Dessinateur
Dario Maglionico
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Scherzetto
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2020
204 p. : ill.
ISBN
9789025459826 (paperback)

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Het lijkt geen aanleiding voor drama en literatuur van de bovenste plank: opa Daniele wordt gevraagd drie dagen op zijn vierjarige kleinzoon Mario te passen omdat zijn dochter en haar man als sprekers gevraagd zijn voor een conferentie. De werkster zal koken voor de mannenbroeders, mams laat een briefje met telefoonnummers voor noodgevallen achter. Daniele, beeldend kunstenaar en boekillustrator, heeft er geen zin in omdat hij ziek is geweest en daardoor de deadline niet dreigt te halen van een opdracht om een boek van Henry James te illustreren. De 72 uur met zijn kleinzoon in het Napolitaanse appartement waar hij als potentieel criminele jongere is opgegroeid, beleeft hij als een openbaring over de mogelijke futiliteit van zijn bestaan, ondanks zijn geslaagde ontsnapping uit proletarisch Napels en verhuizing naar het rijke Milaan. De soms irritante, vroegwijze Mario blijkt ook nog eens briljant te kunnen tekenen. Wie van de twee zal hun spelletjes en geintjes overleven? Want opa blu…Lire la suite

Verloren kinderen van Napels

Domenico Starnone wordt het vaakst genoemd als de man achter het pseudoniem Elena Ferrante. Nu komen Ferrante en hij ongeveer gelijk met nieuwe romans.

Nadat haar uitgever in 2017 aankondigde dat Elena Ferrante aan een nieuw boek werkte, laaide de Ferrante-koorts meteen weer op. Er waren toen al drie jaar verstreken sinds de afronding van de vierdelige Napolitaanse-cylcus die door miljoenen wereldwijd gretig was gelezen. De hype rond de Napolitaanse vriendinnen Elena Greco en Lila Cerullo werd nog wel gevoed door de eerste twee seizoenen van de gelijknamige HBO-serie. Ook verscheen intussen een vermeerderde uitgave van 'Frantumaglia', Ferrante's essays en interviews, en de bundel Guardian-columns 'Toevallige bedenksels'. Maar bovenal snakten de fans natuurlijk naar nieuwe fictie. Eind 2019 werd het wachten beloond.

In Ferrantes nieuwe roman 'Het leugenachtige leven van volwassenen' vertelt de in 1979 geboren Giovanna over vier jaren van haar puberteit. Haar relaas begint pakkend: 'Twee jaar voordat mijn vader ons verliet zei hij tegen mijn moeder dat ik heel lelijk was'. Hier weergalmt Emma Bovary's uitspraak over haar doch…Lire la suite

À propos de Domenico Starnone

Domenico Starnone, né le 15 février 1943 à Saviano, près de Naples, en Campanie, est un écrivain, journaliste et scénariste italien contemporain. Il vit et travaille à Rome. Il a écrit plusieurs livres satiriques sur le monde de l'éducation, qu'il connait particulièrement, puisqu'il fut enseignant. Il tient la rubrique Parole de l'hebdomaire Internazionale.

Selon plusieurs études linguistiques et littéraires, il serait l'auteur des ouvrages signés par Elena Ferrante .

Biographie

Après avoir été enseignant à Colleferro, près de Rome, Domenico Starnone s'intéresse au journalisme et est nommé rédacteur des pages culturelles du journal Il Manifesto, puis tient la chronique satirique de diverses publications.

Il publie son premier roman en 1987. Avec Via Gemito, paru chez Feltrinelli en 2000 (éditi…En lire plus sur Wikipedia