Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:
Korte verhalen waarin de auteur de werkelijkheid deconstrueert in tekstcollages en absurde verhaallijnen.
Titre
41 verhalen / Donald Barthelme ; samenst., vert. en voorwoord Guido Golüke
Auteur
Donald Barthelme
Traducteur
Guido Golüke
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre parallèle
Eénenveertig verhalen
Éditeur
Amsterdam: Veen klassiek, 2016
331 p.
Note
Selectie uit de bundels Forty stories en Sixty stories
ISBN
9789020414219 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Verhalen van de Amerikaanse schrijver Donald Barthelme (1931-1989). In de jaren zeventig en tachtig schreef hij een soort postmoderne sprookjes waarin hij de werkelijkheid deconstrueerde in tekstcollages en absurde verhaallijnen. Hij probeerde zo de Amerikaanse maatschappij uit die tijd door te lichten. De meeste verhalen hebben een kritische maatschappijvisie en een postmoderne kijk op mens en wereld. De verhalen zijn uitdagend in hun experimentele vertelkunst en vergen een grote concentratie van de lezer. De kracht van de vertellingen ligt in de absurde humor die sterk doet denken aan het werk van Kafka. Barthelme’s beste verhalen hebben een betoverende vreemdheid: zij geven een gevoel van beklemming en hebben tegelijk een overstijgende lichtheid. Bijvoorbeeld het verhaal ‘Kapitein Bloed’, waarin een piratenkapitein mijmert over zijn bloeddorstige carrière. Barthelme kiest hierbij het idioom van romantische jongensboeken, wat een stijlbreuk oplevert die confronterend is, maar ook ko…Lire la suite

À propos de Donald Barthelme

Donald Barthelme, né le 7 avril 1931 à Philadelphie et mort le 23 juillet 1989 à Houston, est un auteur américain reconnu pour ses nouvelles enjouées de style postmoderniste.

Il a également travaillé comme journaliste pour le Houston Post, a été directeur du magazine Location, directeur du musée d'art contemporain de Houston (1961-1962), cofondateur de Fiction (avec Mark Mirsky et l'aide de Max et Marianne Frisch) et de la revue Gulf Coast,, et professeur dans diverses universités. Il est également l'un des fondateurs des ateliers d'écriture créative de l'université de Houston qui a créé en son honneur plusieurs prix littéraires.

Biographie

Donald Barthelme est né à Philadelphie en 1931, ses…En lire plus sur Wikipedia