Livre
Néerlandais

De metaforenmachine : een geschiedenis van het geheugen

Douwe Draaisma (auteur)

De metaforenmachine : een geschiedenis van het geheugen

Geschiedenis van de metaforen voor het geheugen en de visies op de werking van het geheugen in beider relatie tot de ontwikkelingen in het denken, de cultuur en de technologie door de eeuwen heen.
Sujet
Geheugen
Titre
De metaforenmachine : een geschiedenis van het geheugen
Auteur
Douwe Draaisma
Langue
Néerlandais
Éditeur
Groningen: Historische Uitgeverij, 2013 | Autres éditions
317 p. : ill.
ISBN
9789065540560 (paperback)
Placing suggestion
415.4 (SISO) Denken ; Geheugen (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 9 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De auteur is werkzaam aan de universiteit van Groningen, sectie Grondslagen in de Geschiedenis van de Psychologie. Dit boek is een grondige bewerking van een in kleine kring verspreide dissertatie. Vanaf het wastablet van Plato tot en met de moderne computers zijn de filosofische en psychologische theorieën van het menselijke geheugen (en hersenwerking) doordrongen van metaforen. De auteur toont uitvoerig aan hoe de geschiedenis van deze metaforen sterk gelijkt op een rondgang door de depots van een technisch museum. Immers, bijna elke nieuwe ontdekking of uitvinding verschafte de mensheid a.h.w. een nieuwe metafoor om de werking van ons geheugen te verklaren.

Gelukkig is dit originele en zeer uitvoerige - maar saai wetenschappelijke - opzoekingswerk doorspekt met gedetailleerde verhalen over de talloze geleerden die met hun ontdekkingen en ingenieuze theorieën zo sterk onze culturele voorgeschiedenis hebben beïnvloed. Merkwaardig is wel dat tot op de dag van vandaag alle metaf…Lire la suite
Ons geheugen functioneert als mechaniek voor het opslaan en reproduceren van informatie. Door de eeuwen heen heeft men zich afgevraagd hoe herinnering werkt. De voorstellingen die men zich ervan maakte, vatte men in metaforen, die met de tijd veranderden. Voor Plato en Aristoteles leek het een wastablet en later werd het boek een toepasselijk beeld. Het visuele geheugen vond een metafoor in camera obscura, fotografie en cinematografie, het auditieve in fonograaf en andere geluidsdragers, en beide recentelijk in elektronisch brein en holografie. Het boek is een sterk bewerkte versie van Draaisma's geheugenpsychologische dissertatie uit 1993. In zijn brede overzicht van de geheugenmetaforiek gaat hij verhalend te werk en dat maakt zijn boek ook voor niet-wetenschappers toegankelijk. Want juist ook de historische aspecten zijn voor hen interessant, bijvoorbeeld waar Draaisma uitvinders de revue laat passeren. Verder bespreekt hij de rol van de metaforen in psychologische theorieën en too…Lire la suite

À propos de Douwe Draaisma

Douwe Draaisma, né en 1953, est un universitaire et historien néerlandais de la psychologie. Il est professeur à l'université de Groningue aux Pays-Bas.

Bibliographie

Ouvrages traduits en français

  • Pourquoi la vie passe plus vite à mesure que l'on vieillit, Flammarion 2008,
  • Une histoire de la mémoire, Flammarion 2010,
  • Quand l'esprit s'égare, Seuil, 2014.

Notes et références

  • Portail de la psychologie
  • Portail des Pays-Bas