Livre
Néerlandais

De muziek zegt alles : de Top 2000 onder professoren

Douwe Draaisma (auteur), Huub Wijfjes (auteur), Ad Vingerhoets (auteur)
Een econoom, een socioloog, een statisticus, twee psychologen en een mediahistoricus laten hun licht schijnen over de muziek en de artiesten van de Top 2000.
Titre
De muziek zegt alles : de Top 2000 onder professoren / bijdr. van Douwe Draaisma, Huub Wijfjes, Ad Vingerhoets ... [et al.]
Auteur
Douwe Draaisma Huub Wijfjes Ad Vingerhoets
Langue
Néerlandais
Édition
3
Éditeur
Amsterdam: Veen, 2011
207 p. : ill.
ISBN
9789020411522 (paperback)
Placing suggestion
781.5 (SISO) Populaire muziek ; Populaire muziek (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 10 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Elk jaar tussen kerst en nieuw kluistert de top 2000 zo’n elf miljoen Nederlandse huishoudens aan de radio. Dat programma is straks al aan zijn dertiende editie toe en is uitgegroeid tot een echt media-event. Want niet alleen de radio, maar ook televisie, het internet en de sociale media draaien mee in het circus van de lijstjes met favoriete all time classics én natuurlijk de commentaar daarop. Popmuziek en de bijbehorende emoties spelen dus een belangrijke rol in het leven van heel wat mensen. Voldoende aanleiding voor het boek De muziek zegt alles: de top 2000 onder professoren om wetenschappers los te laten op vragen als waarom liedjes ons aan het huilen kunnen maken, waarom we bepaalde songs associëren met heel specifieke gebeurtenissen in ons leven en wat onze muzieksmaak over onszelf vertelt. Dat levert gelukkig geen gortdroge wetenschappelijke analyses op, maar wel vaak erg leesbare stukken die vanuit diverse disciplines het fenomeen popmuziek onder de loep nemen.
Lire la suite
Sinds 1999/2000 speelt Radio 2 in de decembermaand de Top 2000. Inmiddels is dit een groots evenement geworden. In de afgelopen jaren verschenen al andere boeken met artikelen over de Top 2000. In dit boek, met als ondertitel 'onder professoren', staan wetenschappelijke artikelen over de Top 2000. Ze gaan over het verschijnsel nostalgie, over de geschiedenis van de radio, over emotie en muziek. Een econoom, een socioloog, een statisticus, twee psychologen en een mediahistoricus laten hun licht schijnen over de muziek en de artiesten. Niet alle artikelen zijn even leesbaar. De wetenschappelijke teksten worden afgewisseld met 'funfacts' en grafieken. Enkele slordigheden zijn o.a. de naam van Joost den Draaijer/Draayer en de naam van het Schip van waaruit Veronica uitzond. Het boek sluit af met korte bijschrijvingen van de auteurs. Voor wie tijdens het luisteren wat achtergronden wil lezen, is dit een waardevol boek. Met uitgebreide literatuurlijst, maar geen index.

À propos de Douwe Draaisma

Douwe Draaisma, né en 1953, est un universitaire et historien néerlandais de la psychologie. Il est professeur à l'université de Groningue aux Pays-Bas.

Bibliographie

Ouvrages traduits en français

  • Pourquoi la vie passe plus vite à mesure que l'on vieillit, Flammarion 2008,
  • Une histoire de la mémoire, Flammarion 2010,
  • Quand l'esprit s'égare, Seuil, 2014.

Notes et références

  • Portail de la psychologie
  • Portail des Pays-Bas

Suggestions