Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Ontregelde geesten : ziektegeschiedenissen

Douwe Draaisma (auteur)

Ontregelde geesten : ziektegeschiedenissen

Geschiedenis van dertien neurologische aandoeningen die zijn genoemd naar hun ontdekkers.
Titre
Ontregelde geesten : ziektegeschiedenissen
Auteur
Douwe Draaisma
Langue
Néerlandais
Éditeur
Groningen: Historische Uitgeverij, 2011 | Autres éditions
325 p. : ill.
ISBN
9789065544308 (paperback)
Placing suggestion
606.1 (SISO) Ziekten - Kwalen ; Neurologische stoornissen (ZIZO)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 34 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Wat zijn eponiemen nu ook alweer? Geen nood voor wie dit even vergeten is, want het voorliggende boek behandelt 13 eponiemen uit de medisch-psychiatrische wereld. Sommige kennen we allemaal: het syndroom van Korsakov, het Aspergersyndroom, de ziekte van Alzheimer. We spreken dus van een eponiem wanneer een bepaalde ontdekking de naam krijgt van zijn ontdekker, waardoor deze laatste als het ware wordt vereeuwigd. Douwe Draaisma vertelt ons in Ontregelde geesten niet alleen over bekende eponiemen uit de medisch-psychiatrische wereld, maar ook ? en dat is plezierig ? over minder bekende, zoals het syndroom van Capgras. Wie aan dit syndroom lijdt, gelooft dat zijn naaste vrienden en familie zijn vermoord en vervangen door robots die voor de buitenwereld niet van de echte personen te onderscheiden zijn, volmaakte dubbelgangers. Draaisma geeft ons gevalsbeschrijvingen in een goed geschreven en spannend verhaal en belicht ook de evolutie die een eponiem ondergaat in de loop van zijn be…Lire la suite
Draaisma is hoogleraar in de geschiedenis van de psychologie in Groningen en schreef onder andere 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt' (2001)* en 'De metaforenmachine' (1995)** over de geschiedenis van het (eigen) geheugen. Hier beschrijft hij dertien neurologische en psychiatrische aandoeningen vanuit hun eponiemen: ziekten die genoemd zijn naar hun eerste beschrijvers zoals Parkinson, Alzheimer, Asperger, Korsakov, Lombroso en Gilles de la Tourette. Artsen besteedden indertijd veel aandacht aan gevalsbeschrijvingen zoals nu Oliver Sacks doet, maar naar de mening van Draaisma is dat in de marge van de geneeskunde terecht gekomen. Soms is hij anekdotisch, maar in totaal lezen de achtergronden van de naamgevende zenuwartsen en de door hen beschreven ziektes als een roman, terwijl zij wetenschappelijk zeker verantwoord blijven. Een aanrader voor in geschiedenis van geneeskunde geïnteresseerden. Verzorgde uitgave met afbeeldingen in zwart-wit, eindnoten en register.

À propos de Douwe Draaisma

Douwe Draaisma, né en 1953, est un universitaire et historien néerlandais de la psychologie. Il est professeur à l'université de Groningue aux Pays-Bas.

Bibliographie

Ouvrages traduits en français

  • Pourquoi la vie passe plus vite à mesure que l'on vieillit, Flammarion 2008,
  • Une histoire de la mémoire, Flammarion 2010,
  • Quand l'esprit s'égare, Seuil, 2014.

Notes et références

  • Portail de la psychologie
  • Portail des Pays-Bas