Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Vergeetboek

Douwe Draaisma (auteur)
Psychologische benadering van het autobiografische geheugen aan de hand van een uitgebreide studie van het fenomeen 'vergeten'.
Sujet
Geheugen
Titre
Vergeetboek
Auteur
Douwe Draaisma
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Groningen: Historische Uitgeverij, 2010 | Autres éditions
276 p. : ill.
ISBN
9789065544773 (hardback)
Placing suggestion
415.4 (SISO) Denken ; Geheugen (ZIZO)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De auteur, hoogleraar geschiedenis van de psychologie, schreef vaker succesvol over het brein voor een breder publiek ('Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt', 2001*; 'Ontregelde geesten', 2006). Draaisma stelt dat de lastigste vragen over het geheugen niet gaan over herinneren, maar over vergeten - en dat onderwerp staat hier dan ook centraal. In het bijzonder gaat het om vergeten in de context van het autobiografisch geheugen, het geheugen voor persoonlijke lotgevallen. De auteur beschrijft een bont scala aan vergeetervaringen, blootgelegd via eerste herinneringen, geheugenproblemen (gezichtsherkenning, Alzheimer), hersenbeschadigingen, dromen en traumatische ervaringen. Daarbij komen tal van intrigerende fenomenen, zoals 'onbewust plagiaat' en hervonden herinneringen aan de orde. Wederom weet Draaisma zijn neus voor interessante kwesties, zijn wetenschappelijke kennis en zijn prettig leesbare taal op een perfecte manier te combineren tot een bijzonder boeiend boek voor e…Lire la suite

À propos de Douwe Draaisma

Douwe Draaisma, né en 1953, est un universitaire et historien néerlandais de la psychologie. Il est professeur à l'université de Groningue aux Pays-Bas.

Bibliographie

Ouvrages traduits en français

  • Pourquoi la vie passe plus vite à mesure que l'on vieillit, Flammarion 2008,
  • Une histoire de la mémoire, Flammarion 2010,
  • Quand l'esprit s'égare, Seuil, 2014.

Notes et références

  • Portail de la psychologie
  • Portail des Pays-Bas