Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt : over het autobiografische geheugen

Douwe Draaisma (auteur)

Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt : over het autobiografische geheugen

In het autobiografische geheugen tekenen we onze persoonlijke lotgevallen op. Het is het register dat we raadplegen als iemand ons vraagt wat onze vroegste herinnering is, hoe het huis eruit zag waar we als kind hebben gewoond of wat het laatste boek is dat we hebben gelezen. Het autobiografische geheugen groeit samen met ons op. Het is onze intiemste metgezel, maar stelt ons ook voor vragen.
Sujet
Geheugen
Titre
Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt : over het autobiografische geheugen
Auteur
Douwe Draaisma
Langue
Néerlandais
Éditeur
Groningen: Historische Uitgeverij, 2016 | Autres éditions
285 p. : ill.
ISBN
9789065541000 (hardback)
Placing suggestion
415.4 (SISO) Denken ; Geheugen (ZIZO)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 47 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Het geheugen is opgebouwd uit verschillende systemen: een soort archieven die elk onder het bewind staan van een eigenzinnige archivaris. De verschillende geheugensystemen onderscheiden zich door hun opslagtermijn of door het type informatie dat ze bewaren. Eén van die opslagsystemen in ons geheugen valt zo moeilijk te vatten in wetmatigheden dat het lange tijd over het hoofd werd gezien door de wetenschap: het autobiografisch geheugen. Dat is de schoendoos in ons hoofd waarin we de vergeelde foto's bewaren van verre liefdes en indrukwekkende gebeurtenissen. Een soort onontkombaar dagboek.

Aan het autobiografisch geheugen heeft Douwe Draaisma een erg dankbaar onderwerp. Er bestaan immers weinig onderzoeksdomeinen die de menselijke psyche zo dicht op de hielen zitten als het onderzoek naar persoonlijke herinneringen. Met de woorden van geheugenspecialisten Larry R. Squire en Eric R. Kandel: "We zijn wie we zijn omdat we ons kunnen herinneren wat we gedacht hebben" (uit Geheug…Lire la suite
Een populair-wetenschappelijk boek over het menselijk geheugen. Draaisma, professor aan de RUG, is belezen en is een vlotte, soms zelfs poëtische schrijver. Het boek behandelt zeer diverse aspecten van het menselijk geheugen zoals de rol van geur, de werking van absolute geheugens, simultaangrootmeesters en het Demjanjuk-proces. Al deze onderwerpen worden in losse hoofdstukken behandeld. Sommige hoofdstukken zijn zeer kort en dat geeft een beetje een los zand-idee. Anderzijds maakt dat het toch al goed leesbare boek des te beter behapbaar. De persoonlijke noot verluchtigt het geheel nog, maar zonder dat het boek ooit oppervlakkig wordt. Draaisma trekt, zoals het een wetenschapsbeoefenaar betaamt, maar weinig conclusies. Desondanks zal het de leek wellicht storen dat een overkoepelend slotwoord ontbreekt. Ook is het boek enkel vanuit het perspectief van de cognitieve psychologie geschreven, maar aangezien alternatieve benaderingen bij de leek waarschijnlijk niet bekend zijn, is dat in …Lire la suite

À propos de Douwe Draaisma

Douwe Draaisma, né en 1953, est un universitaire et historien néerlandais de la psychologie. Il est professeur à l'université de Groningue aux Pays-Bas.

Bibliographie

Ouvrages traduits en français

  • Pourquoi la vie passe plus vite à mesure que l'on vieillit, Flammarion 2008,
  • Une histoire de la mémoire, Flammarion 2010,
  • Quand l'esprit s'égare, Seuil, 2014.

Notes et références

  • Portail de la psychologie
  • Portail des Pays-Bas