Livre
Néerlandais

Er zit een knak in mijn zak !

Dr. Seuss (auteur)

Er zit een knak in mijn zak !

Public cible:
6-8 ans et plus
Een jongetje loopt door zijn huis en vraagt overal 'Heb jij dat nou ook wel eens?'. Fantasietekst op rijm. AVI-M4. Vanaf ca. 7 jaar.
Niveau de lecture
AVI 3
Titre
Er zit een knak in mijn zak !
Auteur
Dr. Seuss
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
There's a wocket in my pocket
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 2005 | Autres éditions
[29] p. : ill.
ISBN
90-257-3967-9

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Boekje dat begint met de vraag 'Heb jij dat nou ook wel eens?' waarna op iedere bladzijde een zin volgt als 'Of een BLA in je LA? Of een KNAST in je KAST?'. Grappig boekje dat bedoeld is voor kinderen eind groep 3/begin groep 4, die aan de ene kant soms moeite zullen hebben met de fantasiewoorden, omdat die geen houvast bieden aan de woorden die ze kennen, maar aan de andere kant kinderen ook stimuleren om zelf niet-bestaande rijmwoorden te maken. Een echt verhaal bevat het boekje niet, het is meer een opsomming van alle fantasiedieren en -dingen die bij een jongetje in huis zijn. Door het gebruik van hoofdletters, interpunctie en het spelen met (fantasie)woorden vooral geschikt voor de gevorderde eerste lezer die deze knotsgekke fantasie in woord en beeld weet te waarderen. De kleurige illustraties van de auteur passen bij de tekst, maar doen wat gedateerd aan. Het boek (oorspronkelijk in 1974 uitgegeven) verschijnt nu na bijna dertig jaar weer in het Nederlands. Vanaf ca. 7 jaar.

De kat met de hoed

Handig koffertje met sluitmagneet waarin vier boekjes en een werkboekje zitten voor beginnende lezers. De verhalen van Dr. Seuss zijn wereldwijd bekend en boeien veel beginnende lezers. Vooral omdat de teksten en illustraties zo grappig zijn, willen de kinderen ze zelf lezen.
1: 'Er zit een Knak in mijn zak'. Dit boekje krioelt van diertjes en vreemde wezens met gekke namen die altijd rijmen. Zoals een Frommel tussen de rommel of een Zwad in het bad en een Gamp in de lamp. Dit boekje kan je lezen na acht maanden leesonderwijs.
2: 'Het voetenboek'. Hierin maak je kennis met allerlei soorten voeten: trapvoeten, flapvoeten, vind-je-niet-stoer-voeten. Na twaalf maanden leesonderwijs.
3: 'Groene eieren met ham'. Die lust toch niemand. Of wel? Dit verhaal kan je lezen na twaalf maanden leesonderwijs.
4: 'De kat met de hoed'. Wanneer je alleen thuis bent, haal dan nooit de kat met de hoed in huis. Na zestien maanden leesonderwijs weet je hoe laat het is.
Een kle…Lire la suite

Er zit een knak in mijn zak!

“Heb jij dat nou ook wel eens? Een FROMMEL tussen je ROMMEL? Of een BLA in je LA? Of een KNAST in je KAST?” (p.1-3) Met deze vier zinnetjes is de toon van het boek gezet, en deze blijft onveranderd tot op het eind. Waar deze nonsens op slaat? Nergens natuurlijk. De frommel, bla, knast, enz. zijn verzonnen dieren die duidelijk enkel in het leven zijn geroepen om te rijmen. Bedoeling van het geheel is beginnende lezers via absurde humor aan te zetten tot lezen. Toegegeven, het materiaal dat zij doorgaans voorgeschoteld krijgen, is meestal zo technisch dat de pret eraf is. En ja, kinderen houden meestal van rijmspelletjes, waarbij ze naar hartenlust zelf woorden verzinnen. Op deze vaststellingen is de aanpak van Dr. Seuss al sinds meer dan een kwart eeuw gebaseerd. Maar ik vraag me toch af of het voor die beginnende lezers niet heel verwarrend is om woorden te lezen die niets betekenen. En bovendien of dit blijft boeien, want tenslotte heeft dit boekje niet meer inhoud dan al die andere…Lire la suite

À propos de Dr. Seuss

Theodor Seuss Geisel, dit Dr. Seuss, est un auteur pour enfants, caricaturiste politique et animateur américain, né le 2 mars 1904 et mort le 24 septembre 1991. Il est surtout connu pour son travail d’écriture et d’illustration de plus de 60 livres sous le pseudonyme de Docteur Seuss. Son travail comprend de nombreux livres pour enfants parmi les plus populaires de tous les temps, vendus à plus de 600 millions d'exemplaires et traduits dans plus de 20 langues au moment de son décès.

Geisel a adopté le nom de Dr. Seuss alors qu'il était étudiant de premier cycle au Dartmouth College et a continué de l'utiliser comme étudiant de troisième cycle au Lincoln College d'Oxford. Il quitte Oxford en 1927 pour commencer sa carrière en tant qu'illustrateur et dessinateur pour Vanity F…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions