Charlotte's web

E.B. White (auteur), Garth Williams (dessinateur), Tjalling Bos (traducteur)
De vriendschap tussen een klein meisje, haar varken en de spin, die het varken het leven redt. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.
Titre
Charlotte's web
Auteur
E.B. White
Dessinateur
Garth Williams
Traducteur
Tjalling Bos
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Charlotte's web
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, 2019 | Autres éditions
168 p. : ill.
ISBN
9789056372125 (hardback)

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Wilbur en Charlotte, een big en een spin, zijn de hoofdfiguren van Charlotte's Web, een verhaal dat, zoals de auteur het zelf aangeeft, het doen en laten van mensen en dieren op de boerderij aan de orde stelt, met als specifiek probleem de doodsdreiging die sommige dieren ? in dit geval Wilbur ? boven het hoofd hangt. Het begint al als Wilbur bij zijn geboorte te klein en te zwak is. Veerle, het dochtertje van de boer, weet te voorkomen dat hij gedood wordt en ontwikkelt een nauwe band met het biggetje. Als hij wat ouder is, leeft hij als enige big tussen andere dieren, maar hij slaagt er niet in een vriendje te vinden. Tot hij een lieve, zachte stem hoort die hem toespreekt: "Ik wil je vriend wel zijn. Ik heb de hele dag naar je gekeken en ik vind je aardig." Het is de stem van Charlotte, die boven het varkenshok haar web heeft gemaakt. Even ziet het leven er zonnig uit voor Wilbur, maar als hij ziet hoe Charlotte aan haar voedsel komt, slaat de twijfel toe. Zo blijkt ze erg m…Lire la suite
Het biggetje Wilbur is met de fles grootgebracht door het meisje Veerle. Omdat ze elke dag met hem en de andere dieren van de boerderij speelt, kan ze de dieren verstaan. Als Wilbur bang is om geslacht te worden, bedenkt de spin Charlotte een heel slim plan. Dit kinderboek is in Amerika in 1952 voor het eerst uitgekomen, maar het heeft nog niets van zijn zeggingskracht verloren. De stijl is intiem, alsof de auteur het verhaal alleen voor jou vertelt. Het ademt vertrouwelijkheid, het argeloze van ieder kind. De dieren behouden hun eigenschappen, maar zijn ook als kind te herkennen. Het varkentje voelt zich eenzaam en is bang om dood te gaan. Terloops worden wetenswaardigheden over de dieren verteld. In vlot lopend, goed Nederlands vertaald. De vele (47) pentekeningen zonder kader versterken de sfeer van het verhaal, net als de aantrekkelijke voorplaat die een tijdloze schoonheid heeft. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.

À propos de E.B. White

Elwyn Brooks "E. B." White, né le 11 juillet 1899 et mort le 1er octobre 1985, est un écrivain américain connu pour avoir écrit les livres La Toile de Charlotte (1952), Stuart Little (1945) et The Elements of Style avec William Strunk Jr. (1918).

Éditions en français

Les aventures de Narcisse (Charlotte's Web) - Librairie Hachette - Collection Idéal-Bibliothèque n°134 (1957). La Toile de Charlotte - L'École des loisirs, collection Neuf (1982) ; réédité en 2007 sous le titre : Le Petit Monde de Charlotte - L'École des loisirs, Neuf.

Liens externes

Suggestions