Livre
Néerlandais

Stuart Little : avonturen van een kleine, eigenwijze muis

E.B. White (auteur), Garth Williams (dessinateur)

Stuart Little : avonturen van een kleine, eigenwijze muis

Public cible:
6-8 ans et plus
Stuart, de tweede zoon van de familie Little, is een muis. Op een dag gaat hij op zoek naar zijn vriendin Margalo waarbij hij allerlei avonturen beleeft. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Sujet
Muizen
Titre
Stuart Little : avonturen van een kleine, eigenwijze muis / E.B. White ; met tek. van Garth Williams
Auteur
E.B. White
Dessinateur
Garth Williams
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Stuart Little
Éditeur
Amsterdam: Van Goor, 2000 | Autres éditions
136 p. : ill.
Note
Verfilmd als : Stuart Little
ISBN
90-00-03288-1

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 37 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Stuart is de zoon van meneer en mevrouw Little, maar toen hij geboren werd, "viel het iedereen op dat hij niet veel groter was dan een muis. Eerlijk gezegd leek de baby in alles heel veel op een muis". Een mens in muizenvel, of omgekeerd? In elk geval groeit Stuart op in een gewoon gezin, met een gewone bezorgde vader en moeder en een nonchalante broer. Omdat hij zo klein is, kan hij heel bijzondere dingen, zoals racen in een speelgoedauto, varen in een modelboot of een ring opvissen uit de afvoer. Soms zorgt zijn kleine gestalte ook voor grappige situaties: hij raakt verkreukeld tussen het rolgordijn en om een brief te schrijven moet de winkelier hem ondersteboven met zijn pen in een inktpot dopen.

Wat dit klassieke verhaal (uit 1946) bijzonder maakt, is de vanzelfsprekendheid waarmee de muis zich in de mensenwereld beweegt. De eigenaar van de modelboot en de conducteur tonen enkel verbazing. Al even vanzelfsprekend is dat Stuart met andere dieren kan praten, iets wat ook de …Lire la suite
Stuart wordt als muis geboren in een normaal gezin in New York. Hij sluit vriendschap met de vogel Margalo, maar als deze hoort dat de kat haar 's nachts op wil eten vertrekt ze. Stuart is diep bedroefd en gaat als 7-jarige muis naar haar op zoek. Fantasierijk avonturenverhaal met een open einde, dat valt onder "de klassiekers" zoals Alice in Wonderland. Stuart handelt en reageert als een mens (draagt kleren, praat, poetst zijn tanden) maar met de beperkingen van zijn "muis-zijn". Dat je inventief moet zijn, dat je je positieve punten moet uitbuiten en het lot in eigen handen moet nemen, als je anders bent dan anderen, is de moraal van dit verhaal, die overigens niet zwaar doorklinkt. Ondanks het feit dat het boek uit 1945 stamt, is het niet gedateerd. Helder en vlot taalgebruik, overzichtelijke bladspiegel. Op elke bladzijde krasserige, perfect bij de sfeer van het boek passende zwart/witillustraties variërend in grootte. Korte hoofdstukken. Leuk boek dat onlangs verfilmd is met in …Lire la suite

À propos de E.B. White

Elwyn Brooks "E. B." White, né le 11 juillet 1899 et mort le 1er octobre 1985, est un écrivain américain connu pour avoir écrit les livres La Toile de Charlotte (1952), Stuart Little (1945) et The Elements of Style avec William Strunk Jr. (1918).

Éditions en français

Les aventures de Narcisse (Charlotte's Web) - Librairie Hachette - Collection Idéal-Bibliothèque n°134 (1957). La Toile de Charlotte - L'École des loisirs, collection Neuf (1982) ; réédité en 2007 sous le titre : Le Petit Monde de Charlotte - L'École des loisirs, Neuf.

Liens externes