Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Met de kont tegen de krib

Ed Franck (auteur), Benjamin Leroy (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Tim ligt altijd lekker dwars. Vooral als hij iets moet doen waar hij het nut helemaal niet van in ziet. Vanaf ca. 9 jaar.
Titre
Met de kont tegen de krib / Ed Franck ; met ill. van Benjamin Leroy
Auteur
Ed Franck
Dessinateur
Benjamin Leroy
Langue
Néerlandais
Édition
4de, samengevoegde dr.
Éditeur
Leuven: Davidsfonds, 2004 | Autres éditions
118 p. : ill.
Note
Bevat : Met de kont tegen de krib en Amerika of de Noordpool
ISBN
90-5908-114-5

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De vierde druk van Met de kont tegen de krib van Ed Franck is een samenvoeging van de gelijknamige bundel uit 1989 en het vervolg Amerika of de Noordpool (1990). Uitgeverij Davidsfonds/Infodok lanceert het boek n.a.v. de voorleesweek (22 tot 28 november). Opnieuw terecht want de korte verhalen over het eigenzinnige jongetje Tim dat de wereld met zijn fantasie inkleurt, blijven plezierig voor jonge (luisterende) lezers. De vrijmoedige Tim kon het Vlaamse, zij het wat bravere broertje van Madelief of een ander bijdehand boekenkind zijn. Hij leeft in een minder gecompliceerd gezin dan vele buitenlandse leeftijdsgenoten, heeft gewone vriendjes, maar bekijkt de wereld met voor kinderen herkenbare, en voor volwassenen grappige logica. De verhalen blijven leuk om naar te luisteren en even leuk om voor te lezen. Enkel de illustratoren werden geüpdatet. Even afwachten of de volwassenen én de kinderen even goed reageren op de jonge Benjamin Leroy als op Gerda Dendooven, die voor d…Lire la suite
Samenvoeging van twee, eerder afzonderlijk verschenen, bundels met verhalen over de ca. 10-jarige Tim. Alle verhalen gaan over de dagelijkse belevenissen van Tim, op school en thuis. Omdat Tim niet op zijn mondje is gevallen en veel lef heeft, pakken die alledaagse belevenissen vaak verrassend uit. Met zijn buurmeisje Loes bespreekt hij alles wat hem bezig houdt. Verhalen waarin de onderwerpen met (een soms te volwassen) humor worden benaderd; jammer genoeg is dat niet altijd in een positieve zin: er wordt veel ruzie gemaakt en er worden leugens verteld. Maar waarschijnlijk zal juist die confrontatie die Tim telkens aangaat met de volwassenen, bij een aantal kinderen in de smaak vallen. Het taalgebruik is wel goed te volgen. De zinnen zijn kort met veel dialoog. Er staan soms vloeken en scheldwoorden in de tekst. Deze bundeling is voorzien van nieuwe, grappige zwartwitillustraties. Vooral om voor te lezen, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Met de kont tegen de krib

Het boek bevat grappige, ondeugende kortverhalen over Tim, een eigenwijs kereltje met een eigen wil en fantasie, die er zo z’n eigen principes en meningen op na houdt wat betreft de wereld der volwassenen. Met als logisch gevolg dat hij soms serieus botst met de grotemensenwereld. Maar dat zal Tim worst wezen, want z’n grootste droom is immers toch Superman te worden. Tim houdt ervan om de dingen op hun kop te zetten, mensen in het ootje te nemen, fantasiewerelden te verzinnen en om olijk een leugentje uit z’n mouw te schudden. Deze kortverhalenbundel is vloeiend geschreven en leest als een trein. Tim is een herkenbaar jongetje dat soms toegeeft aan de duistere kanten van zijn persoontje. Hij durft zelfs van een tikkeltje leedvermaak te genieten. De tekeningen zijn sober, maar getuigen wel van een aparte stijl en de nodige dosis humor. Leuk om samen van te genieten.

Suggestions