Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Minne, het mozaïekmeisje

Ed Franck (auteur)

Minne, het mozaïekmeisje

Public cible:
15 ans et plus
Genre:
Een jongen (ik-figuur) wordt smoorverliefd op het mysterieuze meisje Minne. Zij laat zich moeilijk kennen, maar geeft stukje bij beetje meer bloot van zichzelf. Vanaf ca. 15 jaar.
Titre
Minne, het mozaïekmeisje
Auteur
Ed Franck
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds /Infodok, 2015 | Autres éditions
136 p.
ISBN
9789059086821 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Ed Franck is een gerenommeerde Vlaamse jeugdschrijver die al meerdere literatuurprijzen in de wacht heeft gesleept met zijn vele titels. Dit verhaal gaat over een moeizame liefde tussen twee jongeren. Een jongen (ik-figuur) wordt smoorverliefd op een mysterieus meisje. Zij laat zich moeilijk kennen, maar geeft stukje bij beetje meer bloot van zichzelf. Op zich is het thema niet bijzonder, maar de stijl van schrijven is dat wel. Franck valt nergens in clichés wanneer het gaat om geloofwaardigheid en echtheid. Hij kruipt als geen ander in de huid van een getormenteerde puber. Bovendien schrijft hij bij ieder hoofdstuk een soort verstilde inleiding. Hij laat zijn hoofdpersoon afstand nemen van zichzelf en laat hem commentaar op zijn eigen situatie geven. Dat werkt erg fraai. De Nederlandse lezer moet misschien wel wat meer zijn/haar best doen, want het verhaal is erg vanuit de Vlaamse situatie geschreven met veel Vlaamse zegswijzen. Al met al een zeer geslaagde jeugdroman. Vanaf ca. 15 j…Lire la suite

Minne, het mozaïekmeisje

In dit verhaal lijkt zich een erg cliché liefdesverhaal te ontspinnen tussen Peter en Minne. Peter is een nuchtere student Latijn-Wiskunde. Minne volgt de kunsthumaniora en is eerder zweverig. Ed Franck zet deze twee karakters als twee uitersten neer en beschrijft hun liefde met: “les extrêmes se touchent”. Wat in dit verhaal volledig klopt.

Het is immers in de eerste plaats Peter die gefascineerd geraakt door Minne. Door de vele stiltes die ze laat vallen, haar stemmingswisselingen en haar breekbare schoonheid raakt Peter volledig in haar ban. Minne geeft maar met mondjesmaat informatie over zichzelf prijs. Ze heeft het erg moeilijk om de wereld rondom haar te vertrouwen. Dit zorgt voor een spelletje van aantrekken en afstoten. Peter wordt dit zelf wel beu, maar zit gevangen in zijn verliefdheid.

Hoewel Minne een erg extreem karakter is, zullen jongeren die het zelf psychisch moeilijker hebben en te maken krijgen met een escapistisch verlangen zich wel in haa…Lire la suite