Prinses Anna

Ed Franck (auteur), Kris Nauwelaerts (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Aan het zorgeloze leventje van prinses Anna komt opeens een eind als haar ouders gaan scheiden en het kasteel in tweee͏̈n wordt gehakt. Prentenboek met paginagrote kleurenillustraties. Vanaf ca. 5 jaar.
Titre
Prinses Anna
Auteur
Ed Franck
Dessinateur
Kris Nauwelaerts
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2010 | Autres éditions
[32] p. : ill.
ISBN
9789058386427 (hardback)
Placing suggestion
Familie (ZIZO)

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Prinses Anna leidt een prinsessenleventje zoals alle sprookjesprinsessen: ze woont in een groot kasteel, heeft haar eigen lakeien, kortom, het ontbreekt haar aan niets. Haar zorgeloze leventje eindigt abrupt als haar ouders niet meer bij elkaar willen wonen. Het kasteel wordt in tweeën gehakt en prinses Anna woont de ene week bij de koning en de andere week bij de koningin. Prentenboeken over het onderwerp scheiding zijn er genoeg, maar niet eerder werd het verhaal verteld in de vorm van een sprookje. De sprookjessfeer wordt vooral opgeroepen door de mooie prenten. Zowel qua stijl als qua kleurgebruik doen de illustraties denken aan de middeleeuwse miniatuurkunst. De uitgebreide tekst behandelt herkenbare emoties van het kind: angst, schuldgevoel, verdriet en hoop dat het weer goed komt tussen de ouders. Door de verhaalvorm niet alleen geschikt voor kinderen met gescheiden ouders, maar ook voor kinderen die zelf niet met een scheiding te maken hebben. Vanaf ca. 5 jaar.

Prinses Anna

Tot ze zes jaar is, groeit prinses Anna op zoals alle prinsessen: “Ze had een lakei om een zandkasteel te bouwen, een tweede lakei om ijsjes te brengen, een derde lakei om de wespen weg te jagen en een kamermeisje om haar staartjes te vlechten.“ (p. 3) Maar dan scheiden haar ouders. Het kasteel wordt in tweeën gehakt, en beide helften worden naar een andere plek gesleept, met een hoge heuvel ertussen om elkaar niet te moeten zien. Daar moet Anna elke week over als ze van de ene ouder naar de andere gaat. Bij beiden heeft Anna moeite om in te slapen, want dan ligt ze altijd aan de andere ouder te denken. Alles, maar dan ook alles probeert ze om haar ouders weer bij elkaar te krijgen, maar die maken haar heel duidelijk dat dit niet zal gebeuren. Er is veel voor nodig om met alle partijen tot een nieuwe manier van samenleven te komen waarin ieder van hen zich kan vinden.
Verhalen over scheiding bestaan er genoeg, over prinsessen nog veel meer, maar de combinatie van beide ben ik no…Lire la suite

Suggestions