Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Honingdauw

Edith Pearlman (auteur), Rob Kuitenbrouwer (traducteur), Paul Van der Lecq (traducteur)

Honingdauw

Edith Pearlman (auteur), Rob Kuitenbrouwer (traducteur), Paul Van der Lecq (traducteur)
Genre:
Verhalen over mensen die voor een dilemma staan.
Titre
Honingdauw
Auteur
Edith Pearlman
Traducteur
Rob Kuitenbrouwer Paul Van der Lecq
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Honeydew
Éditeur
Amsterdam: Lebowski, 2017 | Autres éditions
302 p.
Date de sortie
03-07-2017
ISBN
9789048842339 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Diva's van het korte werk

VERHALENBUNDELS. In de mooie Angelsaksische traditie van de short story valt tegenwoordig vooral de sterke vrouwelijke aanwezigheid op. Van twee Amerikaanse vaandeldraagsters ligt een mooie verhalenbundel in de rekken.

Met Honingdauw, haar eerste in het Nederlands vertaalde bundel, bewijst de 78-jarige Amerikaanse Edith Pearlman dat ze het metier in de vingers heeft. In de twintig verhalen van haar vijfde bundel toont ze dat je geen kunstgrepen moet uithalen om te scoren: gewoon is spectaculair genoeg.

Het beeld van het dagelijkse leven als een vat met dubbele bodem loopt dan ook als een rode draad door het boek, en ook door het titelverhaal. Het beschrijft een zwangere alleenstaande docente, bekvechtende ouders en een meisje met anorexia dat gefascineerd is door insecten. Haar uiteenzetting over het spijsverteringsstelsel van mieren geeft een bijtende toets aan haar magerzucht. Wanneer ze uitlegt dat honingdauw, het Bijbelse manna, eigenlijk uit het achterste van schildluizen komt, wordt ze zowat de messias van alle verhalen: wat stront is voor de een, is voedsel voor de ander, het hangt er maar van af hoe je het bekijkt.

Uitgepuurd

Vele van de misleidend eenvoudige verhalen s…Lire la suite

Tevreden met wat je hebt

In deze maandelijkse rubriek bespreekt Annelies Verbeke recent verschenen verhalenbundels. Deze maand : Honingdauw van Edith Pearlman.

Honingdauw is de vijfde verhalenbundel van Edith Pearlman, die tot dusver geen uitstappen naar andere literaire genres ondernam. Pas op haar zeventigste brak ze door bij een groter publiek met Binocular vision. Intussen is ze 79. Dat ze de beste korteverhalenschrijver ter wereld is, zoals The Times beweert, daar ben ik het niet mee eens.Honingdauw wist me in gelijke mate te irriteren en te intrigeren. Na een tijdje besefte ik dat wat me irriteerde net datgene was wat me intrigeerde. Deze korte verhalen deden me twijfelen, ze bleven aan me kleven met de suggestie dat iets me was ontgaan. Uiteindelijk raakte ik vooral geboeid door het onderliggende gevoel dat de verhalen met elkaar verbindt.

De hoofdpersonages in Honingdauw zijn bemiddelde blanken, de meesten op een leeftijd waarop niet meer alles mogelijk is. De auteur belicht hen binnen de grenzen van Godolphin, Massachusetts, een fictionele voorstad van Boston. Er is een schoolgebouw dat in meer dan één verhaal wordt genoemd…Lire la suite

De bekroonde Amerikaanse auteur (1936) breekt met deze vijfde verhalenbundel terecht door bij het grote publiek. Pearlman zet vanaf regel één mensen van vlees en bloed neer en trekt de lezer mee in hun gedachtewereld, hun belevenissen en hun reacties. Ze beschrijft en analyseert in haar, vaak in Massachusetts gesitueerde, verhalen de meest uiteenlopende hedendaagse kwesties. Somalische vrouwen die in de VS een bestaan proberen op te bouwen; cultuurverschillen; oorlogsweduwen en -wezen; kunst, handicaps, werken en ouder worden; een cruise; lesbische relaties; huwelijkse trouw en ontrouw; leven en dood; ambitie; carrière-eisen versus menselijke relaties; liefde, predestinatie en keuzevrijheid; angst; anorexia; school en drugs. Soms beschrijft Pearlman een moment in iemands leven; een andere keer volgt ze mensen over jaren. Maar altijd staan de gevoelens, de reacties, de interacties en de consequenties centraal. Pearlman schrijft met verwondering en sympathie in een boeiend, levendig en …Lire la suite

Suggestions