Livre
Néerlandais

Cyrano de Bergerac 1897 : epische komedie in vijf bedrijven, in verzen

Edmond Rostand (auteur), Laurens Spoor (traducteur)

Cyrano de Bergerac 1897 : epische komedie in vijf bedrijven, in verzen

Dans la série:
Een romantische jongeman wordt ernstig gehinderd door een buitenmaatse neus.
Titre
Cyrano de Bergerac 1897 : epische komedie in vijf bedrijven, in verzen / Edmond Rostand ; vert. door Laurens Spoor
Auteur
Edmond Rostand
Traducteur
Laurens Spoor
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Cyrano de Bergerac
Éditeur
Amsterdam: Bakker, 2003 | Autres éditions
223 p.
ISBN
90-351-2622-X

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 32 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Het is vooral aan dit ene toneelstuk, Cyrano de Bergerac (1897) te danken dat Edmond Rostand (1868-1918) zijn naam in de Franse literatuur zou vestigen. Een zwierige tragikomedie in vijf bedrijven, geschreven in berijmde alexandrijnen (het Franse compromis tussen de lyrische poëzie en het melodrama, zoals de criticus René Lalou ooit schreef), waarin het verhaal wordt verteld van de exuberante krijgsman Cyrano, lid van de koninklijke garde en even briljant met de degen als met de tong. Hij bemint in stilte de mooie Roxane, die echter haar hart verliest aan de knappe maar vrijwel onmondige cadet Christian de Neuvilette. Cyrano, die gezegend is met een enorme neus, gaat ervan uit dat hij geen enkele kans maakt bij de schone en besluit na lang aandringen van de verlegen Christian hem zijn stem en literair talent te lenen, zodat de diepere gevoelens tussen beide jonge mensen tot bloei kunnen komen. Te laat beseft hij dat de liefde niet op uiterlijk vertoon berust, maar in de eerste …Lire la suite
De belangstelling voor het boek zal meer moeten komen van de actualiteit van de theaterproductie dan van de inhoud van het stuk. Parijs, 1640: de edellieden Cyrano de Bergerac en Christian de Neuvillette zijn beiden verliefd op dezelfde dame, Roxane. Maar laatstgenoemde beantwoordt alleen de liefde van Christian vanwege diens knappe uiterlijk; Cyrano valt af door zijn lelijke neus. Maar indirect kan Cyrano toch zijn bewondering voor haar blijven formuleren als hij voor Christian liefdesbrieven aan Roxane schrijft of in het donker voor hem spreekt, omdat deze rivaal tot het door een 'Précieuse' verwachte galante taalgebruik niet in staat is. Uiteindelijk komt de door beiden beminde achter de waarheid, maar pas bij het sterfbed van Cyrano, als Christian al 15 jaar dood is. Een actuele editie i.v.m. de opvoering van het stuk in Nederland gedurende het seizoen 2003-2004, vertaald in vooral onberijmde alexandrijnen door Laurens Spoor. Het boek is verzorgd uitgevoerd.

À propos de Edmond Rostand

Edmond Rostand, né le 1er avril 1868 à Marseille et mort le 2 décembre 1918 à Paris, est un écrivain, dramaturge, poète et essayiste français.

Il est l'auteur d’une des pièces les plus connues du théâtre français, Cyrano de Bergerac. Son épouse est la poétesse Rosemonde Gérard et il est le père du biologiste et académicien français Jean Rostand.

Biographie

Edmond Eugène Joseph Alexis Rostand naît en avril 1868 à Marseille au no 14 de la rue Monteaux (devenue rue Edmond-Rostand). Issu d'une famille bourgeoise commerçante et banquière, il est le fils de l'économiste Eugène Rostand et d'An…En lire plus sur Wikipedia