Livre
Néerlandais

Het purperen land

Edna Ferber (auteur), Lisette Graswinckel (traducteur)
Een kunstminnende lerares gaat lesgeven aan kinderen van boeren in een Hollandse kolonie in de buurt van Chicago. Ze trouwt met een van hen en werkt hard om voor haar zoon een artistieke carrière mogelijk te maken.
Titre
Het purperen land
Auteur
Edna Ferber
Traducteur
Lisette Graswinckel
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
So big
Éditeur
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam Uitgevers, © 2016
319 p.
ISBN
9789046821459 (paperback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Amerikaanse roman, een klassieker, uit 1924, uitgegeven in het kader van schwob.nl (een initiatief van boekhandels, uitgeverijen en leesclubs). Hoewel ‘Het purperen land’ in 1925 de Pulitzer Prize won, is deze roman niet eerder in het Nederlands vertaald. Edna Ferber (1887-1968) schrijft beeldend, invoelend en met humor over de jonge lerares Selina Peake die eind negentiende eeuw belandt in een kolonie van Hollandse groentekwekers in de buurt van Chicago. De kunstminnende Selina moet erg wennen aan de nuchterheid van de hardwerkende Hollandse boeren. Ze trouwt met de knappe, maar initiatiefloze Pervus DeJong. Na zijn dood runt ze hun boerderij in haar eentje om de door haar gedroomde artistieke carrière van haar zoon Dirk te financieren. Dirk studeert voor architect, maar kiest tot teleurstelling van Selina voor de bankwereld. De roman begint veelbelovend, maar eindigt teleurstellend met een paar stereotiepe karaktertekeningen en een wat brave zwart-witmoraal. Deze roman is weliswaar …Lire la suite

À propos de Edna Ferber

Edna Ferber est une dramaturge et romancière américaine, née à Kalamazoo (Michigan) le 15 août 1885, décédée d'un cancer à New York le 16 avril 1968.

Biographie

Elle est l'auteur d'histoires courtes publiées dans des magazines (la première, The Homely Heroine, en 1910) ou en recueils, de romans (son premier, Dawn O'Hara, the Girl who laughed, est publié en 1911) et de pièces de théâtre (souvent, en collaboration avec George S. Kaufman), jouées à Broadway dès 1915. On lui doit également deux autobiographies, A Peculiar Treasure, publiée en 1939, et A Kind of Magic, publiée en 1963.

Parmi ses romans, So Big, publié en 1924, lui vaut le Prix Pulitzer du roman l'année suivante (1925), et est adapté au cinéma à trois…En lire plus sur Wikipedia