En finir avec Eddy Bellegueule

Édouard Louis (auteur)
Een jongen in een rauwe volkswijk in Picardië wordt erg gepest om zijn feminiene uitstraling.
Titre
En finir avec Eddy Bellegueule
Auteur
Édouard Louis
Langue
Français
Éditeur
Paris: Editions du Seuil, 2015 | Autres éditions
203 p.
ISBN
9782757852972 (paperback)

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een afrekening als een boomerang

Een harde coming-of-ageroman van een 21-jarige voert de Franse bestsellerlijsten aan. Terecht. Het is een straf boek. Maar de literaire sensatie is ook een sensationele realityshow geworden. Peter Jacobs

Édouard Louis was het voorbije weekend een van de vedetten op de Foire du Livre in Parijs. De 21-jarige Franse debutant werd er niet alleen omstuwd door lezers die hun boek wilden laten signeren, maar ook door journalisten, fotografen en cameraploegen.En finir avec Eddy Bellegueule is immers een sensatie - een literaire sensatie die jammer genoeg ook voer is voor sensationele journalistiek.

' De mon enfance je n'ai aucun souvenir heureux.' De eerste zin is droog en kort, maar komt frontaal aan. Eddy Bellegueule is een jongetje dat anders is, meisjesachtig, fragiel, intelligent ook; hij valt op in het milieu waarin hij opgroeit, een uitzichtloos gat in Picardië, bevolkt door arbeiders en werklozen, waar machogedrag verheerlijkt wordt en vrouwen hun plaats moeten kennen. Huiselijk geweld (verbaal en fysiek), kleine criminaliteit, drankmisbruik, racisme en homofobie bepalen er de kwaliteit van het leven.

Eddy ondergaat de marginaliteit en het isolement, laat zich door de b…Lire la suite

De pijnlijke identiteitscrisis van een volksjongen. Als kleuter al vertoonde Eddy Bellegueule meisjesgedrag, hoog stemmetje, drukke gebaartjes. Een handicap, zeker in de bekrompen Picardische achterstandsbuurt waar hij opgroeide en waar stoere mannelijkheid de norm is. Op school werd hij uitgescholden ('mietje') en mishandeld. Hoe zich staande te houden in een primitief, kortzichtig milieu? Meedoen met de jongens en de schijn ophouden? Vergeet het maar! Hij is en blijft een 'gonzesse' (wijf), zoals zijn vader hem voorhoudt. Dan opent zich een ontsnappingsroute. Het succesvolle debuut van de jonge Fransman (1992) verrast door een treffende contrastwerking tussen familiale platvloersheid ('vreten') en de verwerking van zijn eigen geaardheid ('interiorisatie'), tussen tredmolen en ontworsteling. Zo groeit een aangrijpende autobiografische roman, een case study, die door accentuering en uitvergroting weliswaar neigt naar stereotypering, maar vooral ook exemplarische waarde biedt. De famil…Lire la suite

À propos de Édouard Louis


Édouard Louis, né Eddy Bellegueule le 30 octobre 1992 à Abbeville, est un écrivain et traducteur français.

Biographie

Enfance et études

Édouard Louis, né Eddy Bellegueule, le 30 octobre 1992, grandit à Hallencourt (Somme). Il est scolarisé au collège des Cygnes à Longpré-les-Corps-Saints puis entre en internat en classe de seconde au lycée Madeleine-Michelis d'Amiens, où il fait partie de la section théâtre. De 2008 à 2010, il est délégué de l'académie d'Amiens au Conseil national de la vie lycéenne, puis il étudie l'histoire à l'université de Picardie, où il est remarqué par Didier Eribon.

En 2011, il est adm…En lire plus sur Wikipedia