Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

De jongen die gek werd van liefde

Eduardo Barrios (auteur)

De jongen die gek werd van liefde

Als een tienjarige jongen verliefd wordt op een volwassen vrouw, stuit hij op veel onbegrip.
Titre
De jongen die gek werd van liefde
Auteur
Eduardo Barrios
Langue
Néerlandais
Langue originale
Espagnol
Titre original
El niño que enloqueció de amor
Éditeur
Rotterdam: Donker, 2007
71 p.
ISBN
9789061005957

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een klein pareltje uit de Chileense literatuur, zo zou je de novelle De jongen die gek werd van liefde kunnen noemen. Het boek werd al in 1915 geschreven en staat sindsdien op de verplichte literatuurlijst van de Chileense scholieren. Het verhaal is in een eenvoudige, toegankelijke, enigszins kinderlijke taal geschreven ? het betreft immers het dagboek van een naamloos jongetje van een jaar of tien.

De tekst wordt ingeleid door een eveneens anonieme verteller, die het dagboek toevallig in handen kreeg. Hij heeft het uiterst consciëntieus bewaard, en nu het niemand meer kan kwetsen heeft hij besloten deze kindernotities openbaar te maken. Vervolgens is er de inhoud van het dagboek: het aandoenlijke relaas van een jongetje dat zo hopeloos verliefd wordt op een van zijn moeders vriendinnen, Angélica, dat dit hem tot waanzin drijft. De jongen wordt letterlijk ziek en gek van liefde (of is het jaloezie?). De lezer wordt onherroepelijk meegetrokken in de belevingswereld van h…Lire la suite
Deze novelle uit 1915 behoort tot de hoogtepunten van de Spaans-Amerikaanse literatuur van vóór de boom (Borges, García Márquez, Vargas Llosa, Fuentes) en verschijnt nu voor het eerst in Nederlandse vertaling. Het is het intense verhaal van een jongen van een jaar of tien die smoorverliefd is op een volwassen vrouw. In zijn omgeving vindt hij geen enkel begrip voor zijn gevoelens. Men verdenkt hem zelfs van onoorbare seksuele gevoelens, die rigoureus bestreden worden. De vrouw om wie het gaat ziet in hem alleen maar een kind, al denkt de jongen aanvankelijk dat zij niet helemaal ongevoelig is voor zijn gevoelens. Zijn onmogelijke liefde maakt hem uiteindelijk waanzinnig. Dat proces wordt door de Chileense schrijver Eduardo Barrios (1884-1963) - een begrip is zijn tijd - in eenvoudige, trefzekere bewoordingen van binnenuit beschreven. Mooie uitgave. Ruime marges, kleine druk.