Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:
Een hersenonderzoeker van middelbare leeftijd vertelt het soms hilarische verhaal van zijn leven dat getekend wordt door zelf veroorzaakte rampspoed.
Sujet
Hersenen
Titre
Andrews hersenen
Auteur
E.L. Doctorow
Traducteur
Sjaak Commandeur
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Andrew's brain
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2014
171 p.
ISBN
9789023483298 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een Rubiks kubus van vertelkunst

Lezers die van een eenduidig verhaal houden, doen er beter aan E.L. Doctorows roman 'Andrews hersenen' links te laten liggen. Maar wie een flinke portie onzekerheid aankan en niet te beroerd is om creatief mee te denken, treft in dit boek een intrigerende Rubiks kubus van vertelkunst aan.

Hoe ziet die kubus eruit?

In algemene zin: als een relatiedrama dat zich ontpopt tot politieke satire, en dat alles vermengd met filosofische bespiegelingen over het bewustzijn.

Meer specifiek: als een dialoog tussen cognitiewetenschapper Andrew en een naamloze ondervrager wiens identiteit gedurende het hele boek schimmig blijft. Aanvankelijk lijkt hij een psychiater te zijn, en Andrew een patiënt die lijdt aan een posttraumatische stressstoornis. Dat mag niet verbazen, want Andrew heeft nogal wat meegemaakt. Samengevat klinkt zijn levensverhaal zelfs behoorlijk melodramatisch: zijn vrouw en hij kregen een kind, dat kort na de bevalling overleed. Er volgde een scheiding, later trouwde Andrew opnieuw, en deze keer was het de moeder die overleed.

Bang dat hij de baby in zijn eentje niet goed kan verzorgen, staat Andrew op een winteravond voor de deur van zijn eerste vrouw, met de vraag of zij hem kan helpen. Ze neemt de baby uit zijn armen en smijt de deur in zij…Lire la suite

Cognitiewetenschapper Andrew steekt een monoloog af tegen zijn psychiater. Hij heeft een negatief zelfbeeld. Waarom hij in therapie is, blijft lang onduidelijk. Zit hij gevangen of vertelt hij vrijwillig zijn persoonlijke waarheden? De tijd blijkt een tombola van gebeurtenissen die zich niets van chronologie aantrekken. Toch gaat het om een glashelder verhaal over een veertiger die de brokstukken van zijn bestaan als een puinhoop beschouwt. Tegelijkertijd is de roman een stil debat tussen neurowetenschappers en filosofen over de vraag of de mens meer is dan een machine. Het sterven van zijn jonge vrouw Briony, op 11 september 2001, is de schok die hem tot een wanhoopsdaad dwingt: het weggeven van zijn baby. Andrew zit klem tussen liefde en schuldgevoel. Deze roman van de bekende Amerikaanse schrijver (1931) stond op de shortlist voor de Man Booker Prize. Vrij kleine druk.

À propos de E.L. Doctorow

GFDL 1.2 - Image by Slowking4

Edgar Lawrence Doctorow, né le 6 janvier 1931 à New York, et mort le 21 juillet 2015 à Manhattan, est un romancier américain.

Biographie

Issu d'une famille juive d’origine russe, dont il est un membre de la troisième génération, il naît et grandit dans le quartier new-yorkais du Bronx. Il est le fils de Rose (Levine) et David Richard Doctorow qui choisissent son prénom, Edgar, en hommage à Edgar Allan Poe.

Grand lecteur, il se passionne tôt pour la littérature. Il étudie à la Bronx High School of Science, puis au Kenyon College et à l’université Columbia. Il est ensuite employé aux studios de la Columbia Pictures, puis à la New American Library et est aussi le rédacteur en chef de Dial Press En lire plus sur Wikipedia

Suggestions