Livre
Néerlandais
Het verhaal van Vijftig tinten donkerder, verteld vanuit het perspectief van Christian Grey.
Titre
Donkerder
Auteur
E.L. James
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Darker
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2017
555 p.
ISBN
9789044636567 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Sputteren en spuiten

ROMAN. Hij stond een paar weken in de bestseller-top-10, de mannenversie van het erotische succes Vijftig tinten grijs, en heet Donkerder. Lazen we eerst een trilogielang met rode oortjes - of gapend - hoe Anastasia Steele wordt ingewijd in het sm-universum van Christian Grey, nu is het meneer zelf die zijn fascinatie voor Ana uit de doeken doet.

Voor wie het vergeten is: de megabestseller van E L James uit 2011 is de geschiedenis ingegaan als seksuele revolutie van mevrouw Modaal. Die is geëmancipeerd, wil ook seks, maar wil in de liefde toch graag behandeld worden als prinses. Dat onze Ana door haar baasje lustig richting handboeien en zweepjes wordt geduwd, bleek een schot in de roos, gelet op de wereldwijd 150 miljoen verkochte exemplaren en de grote animo voor de boekverfilming.

In de Tinten-trilogie draait het om de belevingswereld van Ana, die na een grensoverschrijding in het sm-spel uiteindelijk met haar narcistische droomprins breekt. In Donkerder lezen we het liefdesverhaal vanuit het perspectief van Christian, en gaat het verhaal verder: hij wil Ana heroveren. We duiken in de binnenwereld van de door een nare jeugd getroebleerde en nu o zo onzekere zakentycoon. Man en emotie, we zijn goed bezig.

Dat innerlijk beleven van Chris gaat ongeveer zo, in een i…Lire la suite

In deze tegenhanger van ‘Vijftig tinten donkerder’, het tweede deel uit de wereldwijde succesreeks van de schrijfster E.L. James, vertelt de steenrijke en door jeugdtrauma’s gekwelde Christian Grey zijn kant van het verhaal over zijn liefde voor Anastasia Steele. Zij is voor hem meer dan een onderdanige in een sm-relatie. Hij wil haar na hun scheiding in deel 1 terug en doet zijn best een minder dominante controlefreak te zijn. Uiteindelijk lukt dat, waarna een huwelijk volgt. Omdat ‘Donkerder’ de andere zijde van hun liefdesverhaal belicht, heeft E.L. James ervoor gekozen uit het tweede deel de nogal rijkelijk aanwezige dialogen en e-mailcorrespondentie letterlijk over te nemen, een truc die niet lang boeit. De talloze seksscènes worden mede door de wat slappe stijl op den duur nogal saai. Merkwaardig is dat de cliffhanger uit ‘Vijftig tinten donkerder’ in dit boek niet voorkomt, hoewel hij voor de derde aflevering van de serie van belang is. Het lijkt erop dat James het succes uitme…Lire la suite

À propos de E.L. James

Erika Leonard (née Mitchell) ou E. L. James (nom d'auteur), née le 7 mars 1963 à Londres, est une romancière britannique, auteur de la série de romans d'amour Cinquante Nuances de Grey (Fifty Shades of Grey), déclinés en série de films au cinéma. Elle vit et travaille à Londres.

Avec plus de 150 millions d'exemplaires vendus en plus de 50 langues, elle est classée parmi les records de ventes littéraires mondiales des années 2010, et parmi les 100 personnes les plus influentes du monde par le Time en 2012.

Biographie

Née d'un père écossais cadreur de la chaîne de télévision britannique BBC et d'une mère chilienne, elle passe son enfance dans le Buckinghamshire, suit sa scolarité dans une école pour filles de High Wycombe et obtient son diplôme d'histoire à l'université du Kent.

En lire plus sur Wikipedia