Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Vijftig tinten grijs

E.L. James (auteur)
De jonge en onbevangen literatuurstudente Anastasia Steele komt onverwachts in aanraking met de charismatische, mysterieuze miljonair Christian Grey. Ze belanden in een gevaarlijke wereld van duistere seksuele fantasieën.
Titre
Vijftig tinten grijs
Auteur
E.L. James
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Fifty shades of grey
Titre parallèle
50 tinten grijs
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2017 | Autres éditions
526 p.
ISBN
9789044621846 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 250 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Wie vindt dat lezen saai is, heeft zeker Vijftig tinten grijs nog niet in handen gehad. Aanvankelijk raakte James haar trilogie, waarvan dit het eerste deel is, aan geen enkele uitgeverij kwijt. Haar taal was te plat en de seksscènes waren te expliciet. Daarop bood James haar verhaal gratis aan op internet, en creëerde zo een hype. Want talloze huisvrouwen bleken meer dan geïnteresseerd in het erotische, soms bijna pornografische, verhaal van Anastasia. Uiteindelijk werd de trilogie dan toch op de boekenmarkt gebracht en werd het boek een internationale bestseller.
Hoe is James erin geslaagd om zoveel lezers – voornamelijk vrouwen – voor haar boek warm te maken? Het verhaal is nogal clichématig. Een jong meisje, Anastasia, nog compleet onervaren, komt per toeval in contact met de knappe multimiljonair Christian Grey. Ze is onmiddellijk ondersteboven van hem, maar weet dat hij geen partij voor haar is. Uiteindelijk verzeilen ze dan toch in iets wat op een relatie lijkt. Chr…Lire la suite
Erotische roman van de Brits/Chileense auteur E.L. James [pseud. van Erika Leonard], voorheen televisieproducente. De roman is het eerste deel van een trilogie*, die in Amerika en Engeland de bestsellerstatus heeft. Studente Engelse literatuur Anastasia interviewt de succesvolle 27-jarige ondernemer Grey. De onschuldige en zelfs maagdelijke Ana valt als een blok voor de steenrijke, sadomasochistische miljardair, die een traumatische jeugd heeft gehad. Grey wijdt haar in in de lichamelijke liefde en neemt haar mee naar zijn ‘speelkamer’. De erotiek zindert, maar voordat er iets gebeurt zijn we al voorbij pagina 100. Eerst moet Ana een contract tekenen en kiezen voor verheerlijking of vernedering. Ze kiest het laatste en geeft zich aan hem over. Het boek leest als een thriller, het is eenvoudig en vlot geschreven. De literatuurliefhebber zal veel op de stijl aan te merken hebben, want veel zinnen hebben dezelfde structuur. En ook feministen staan wellicht op hun achterste benen. Maar he…Lire la suite

À propos de E.L. James

Erika Leonard (née Mitchell) ou E. L. James (nom d'auteur), née le 7 mars 1963 à Londres, est une romancière britannique, auteur de la série de romans d'amour Cinquante nuances de Grey (Fifty Shades of Grey), déclinés en série de films au cinéma. Elle vit et travaille à Londres.

Avec plus de 150 millions d'exemplaires vendus en plus de 50 langues, elle est classée parmi les records de ventes littéraires mondiales des années 2010, et parmi les 100 personnes les plus influentes du monde par le Time en 2012.

Biographie

Née d'un père écossais cadreur de la chaîne de télévision britannique BBC et d'une mère chilienne, elle passe son enfance dans le Buckinghamshire, suit sa scolarité dans une école pour filles de High Wycombe et obtient son diplôme d'histoire à l'université du Kent.

En lire plus sur Wikipedia