Aangetrokken door de goudkoorts in Nieuw-Zeeland belandt een jonge Schot in 1866 vrijwel direct na zijn aankomst in een geheime bijeenkomst van twaalf mannen die proberen enkele raadselachtige misdrijven te ontrafelen die op een en dezelfde dag hebben plaatsgevonden.
Titre
Al wat schittert
Auteur
Eleanor Catton
Traducteur
Gerda Baardman Jan De Nijs
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The luminaries
Éditeur
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2019 | Autres éditions
832 p. : ill.
ISBN
9789026330384 (paperback)

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

'Dat vrouwen over sterke vrouwen horen te schrijven, stoort me'

Vorig jaar werd de Australische Eleanor Catton (°1985) de jongste Booker Prize-winnaar ooit. Haar gelauwerde roman 'The Luminaries' is nu in het Nederlands vertaald.

Afgelopen week was Eleanor Catton in Nederland, waar ze in Amsterdam voor de literaire leesclub Das Mag haar roman toelichtte en tot consternatie van de aanwezigen anderhalf uur lang de astrologie indook, een onderwerp dat als een visnet over de roman ligt uitgespreid en de structuur ervan bepaalt. Ze bekent dat ze onmogelijk is geworden. Haar redacteur noemt het een "A-bom" die ze tijdens lezingen laat afgaan, en ze kan beter niet meer naar de kroeg, daar zeurt ze maar door over de dierenriem. Dan te bedenken dat ze vroeger door haar vader uit bed werd gelicht om de sterrenhemel te aanschouwen, waarbij hij enthousiast uitweidde terwijl zij het alleen maar koud kreeg.

Ze steekt dan ook graag de draak met het onderwerp. Zo is ze een Weegschaal en blijkt ook de meerderheid van de Booker-jury Weegschaal te zijn. Funny, niet? Als je iemand vraagt naar zijn sterrenbeeld, zo adviseert ze, geef dan een willekeurig compliment en je ziet de persoon groeien. Een effect dat haar blijft…Lire la suite

Bovenal verwondering

Vorig jaar won ze de Man Booker Prize voor een victoriaanse roman over Nieuw-Zeelandse goudzoekers. Ontmoet Eleanor Catton, een grandioos talent.

Kathy Mathys

De jongste winnares van de Man Booker Prize ooit, 28 is ze, is een benaderbare vrouw. We zitten in de ontbijtruimte van haar hotel en ze grinnikt wanneer ze de Van Gogh-chocolaatjes op tafel opmerkt: 'Die zijn leuk.' De Nieuw-Zeelandse Catton is de schrijfster vanDe repetitie, een roman die begon als haar afstudeerproject aan de Iowa Writers' Workshop, en vanAl wat schittert. Ze heeft altijd geschreven, vertelt ze, en een liefde voor woorden, syntaxis en experiment zit haar in het bloed.

Toch is ze niet enkel de schrijfster die houdt van vormelijke avonturen en waaghalzerijen, haar personages vormen het hart van haar werk. 'Ze lijken allemaal wat op mij', zegt Catton. 'Mijn moeder was een bibliothecaresse en ik groeide op tussen de kleurrijke personages. Aan die jaren heb ik een hartstochtelijke liefde voor kinderboeken overgehouden. Ik verslind ze nog steeds.' Erg typerend voor de Nieuw-Zeelandse cultuur is dit beeld van haar jeugdjaren niet. Volgens Catto…Lire la suite

In 1866 komt de jonge Schotse advocaat Walter Moody na een zware reis aan in Hokitika, Nieuw-Zeeland, waar veel goudzoekers neerstrijken. Omdat zijn erfenis is verdampt door veranderde familieomstandigheden wil hij zijn geluk beproeven en goud gaan zoeken. Hij gaat naar het Crown Hotel en treft er in de rookkamer 12 heel verschillende mannen aan, die een reeks recente incidenten in het stadje bespreken: de dood van een alcoholist, de verdwijning van een jonge goudzoeker en de zelfmoordpoging van een prostituee. Duidelijk is dat ze er iets mee te maken hebben en in de elf steeds kortere delen erna wordt vanuit wisselend perspectief teruggekeken op wat sinds 1865 is gebeurd. De Nieuw-Zeelandse schrijfster (1985) debuteerde in 2008 met de meer dan eens bekroonde roman 'De repetitie'. In deze tweede roman, waarmee ze Man Booker Prize 2013 won, toont ze zich een geboren vertelster die haar goed vertaalde verhaal heel knap opbouwt en dat niet alleen ruim 800 pagina’s lang meeslepend vertelt…Lire la suite

À propos de Eleanor Catton

Eleanor Catton, née le 24 septembre 1985 à London en Ontario (Canada), est une écrivaine néo-zélandaise.

Biographie

Eleanor Catton est née au Canada où son père terminait un doctorat à l'université de Western Ontario. Elle a vécu dans le Yorkshire jusqu'à l'âge de treize ans, puis sa famille s'établit dans la région de Canterbury, en Nouvelle-Zélande.

Elle poursuit ses études à Burnside High School (en), puis à l'université de Canterbury, et obtient, en 2007, un master d'écriture créative (en anglais creative writing) à l'Institute of Modern Letters de l'université Victoria de Wellington en présentant The Rehearsal (La Répétition), un texte dont elle avait eu l'idée deux ans plus tôt. The Rehearsal est publié …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions